Francouz - meruňkový dezert s krémem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 105 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Francouz - meruňkový dezert s krémem
Celkový čas: | 105 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 60435 |
Kategorie: | Ovocné dezerty |
Ingredience
Náplň | |
---|---|
55 g | Cukr krupice |
3 polévková lžíce | Džem meruňkový |
1 kávová lžička | Meruňkovice |
600 g | Meruňky |
Těsto křehké vanilkové | |
80 g | Cukr krupice |
80 g | Máslo |
210 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 špetka | Sůl |
1 ks | Vanilkový lusk |
2 ks | Vejce slepičí |
3 polévková lžíce | Voda pitná |
Krém | |
750 g | Cukr krupice |
14 ml | Meruňkovice |
400 ml | Mléko plnotučné |
3 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
5 ks | Vejce slepičí |
Na vytření formy | |
12 g | Máslo |
2 polévková lžíce | Mouka polohrubá |
Na posypání válu | |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 149g |
---|---|
Cholesterol | 292,9mg |
Draslík | 94,4mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 329,5mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 415,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Cukr krupice, Vejce slepičí, Voda pitná, Cukr krupice, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Džem meruňkový, Mouka pšeničná hladká T 650, Vanilkový lusk, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Mouka polohrubá, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Meruňkovice, Meruňky, Máslo, Sůl, Meruňkovice, Máslo nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Francouz - meruňkový dezert s krémem postup přípravy receptu:
1 | Připravíme si křehké vanilkové těsto: do mísy prosejeme přes síto mouku se solí. Vanilkový lusk podélně rozkrojíme, ostrým nožem vyškrabeme semínka, které promícháme v mouce. Vejce rozklepneme, pečlivě oddělíme žloutky a bílky zvlášť. V druhé míse vyšleháme máslo, cukr a žloutky do krému. Postupně ke konci budeme přilévat ledovou vodu (2-3 lžíce) a směs vyšleháme na světlou pěnu. Postupně do pěny zamícháme připravenou mouku. Na pomoučeném vále těsto dobře vypracujeme, mělo by být vláčné, polotuhé. Vytvoříme z něj váleček nebo kouli, zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 30 minut do chladničky. |
2 | Mezitím si připravíme krém: v šlehací míse vyšleháme žloutky s cukrem do pěny, postupně zašleháme mouku. Ve větším rendlíku přivedeme k varu mléko, které pomalu budeme zašlehávat do žloutkové pěny. Směs dáme do rendlíku a za stálého míchání ji pomalu, při mírnější teplotě vaříme 1-2 minuty. Kastról s krémem odstavíme z plotny, zakryjeme ho potravinářskou folií a necháme vychladnout. Po 10-15 minutách ho dáme do lednice. Když je krém vychlazený, přimícháme do něj meruňkovou pálenku (meruňkovice). |
3 | Troubu předehřejeme na 190°c. Těsto z lednice dáme na pomoučený vál. Dortovou formu vytřeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Těsto rozválíme na placku, vložíme ji do formy a prsty okraje přitlačíme ke stranám formy. Těsto potřeme krémem. |
4 | Zralé meruňky omyjeme, osušíme, rozpůlíme a vypeckujeme. Rozložíme je do mísy řezem nahoru, posypeme cukrem a necháme je tak asi 5 minut. Meruňky poskládáme na potřené těsto slupkou dolů a formu s těstem dáme do trouby. Pečeme dozlatova při 190°C přibližně 35-40 minut. |
5 | Po upečení dezert necháme v otevřené vypnuté troubě asi 10 minut chladnout. V malém rendlíku rozpustíme meruňkový džem, který zředíme šťávou z meruněk, co nám zbyla v míse, přimícháme lžičku meruňkovice. Necháme přejít varem a vzniklým sirupem pomocí štětce meruňky potřeme. Lahodný dezert nakrájíme a podáváme teplý. |
Poznámka
Bílky, které nám zbyly, můžeme například použít na bílkový sníh vyšlehaný s jahodami.