Recept

Korma - indická omáčka z lilků

  • Indie
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 70 minut
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 50 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (52%)
ID receptu: 60497

Ingredience

Korma
2 ks Cibule
0,5 kávová lžička Kardamom
0,5 kávová lžička Kmín římský
400 ml Kokosové mléko
0,5 kávová lžička Kurkuma mletá
3 ks Lilek
2 polévková lžíce Olej slunečnicový
100 ml Rajčatové pyré
1 kávová lžička Sůl
100 ml Voda pitná
1,5 polévková lžíce Zázvor celý
3 stroužek Česnek
Rýže
3 polévková lžíce Koriandr čerstvý
3 kávová lžička Mandle plátky
1 špetka Muškátový oříšek
1,5 polévková lžíce Máslo
2 polévková lžíce Ořechy Kešu
300 ml Rýže basmati
2 špetka Skořice mletá
1 kávová lžička Sůl
1,8 l Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

28% Kalorie 547 kcal
Kilojoule 2 287kJ
20% Sacharidy 73 g
27% Tuky 21 g
2% Sodík 39 mg
19% Bílkoviny 11 g

Korma - indická omáčka z lilků postup přípravy receptu:

1

Očištěnou cibuli a česnek pokrájíme nadrobno. Zralé lilky omyjeme, odkrojíme stopky, rozkrájíme je plátky a ty pak na kostičky. Oloupaný zázvor (2.5cm) jemně nastrouháme.

2

Ve woku (nebo hluboké pánvi) si rozehřejeme olej, na něm orestujeme cibuli, česnek a zázvor. Přibližně po 5 minutách restování přimícháme 1/2 lžičky mleté kurkumy a 1/2 lžičky mletého kardamomu. Poté přilijeme hustou rajčatovou šťávu (nejlépe pyré) a kokosové mléko. Promícháme, odstavíme z plotny a směs rozmixujeme tyčovým mixérem. Pak pánev dáme znovu na vařič, do omáčky nasypeme pokrájené lilky, ochutíme solí a drceným římským kmínem. Pod poklicí lilky budeme pomalu dusit doměkka, přibližně 35-45 minut. Podle potřeby během dušení lilky podlijeme vodou (50-100ml) a občas směs promícháme.

3

Mezitím si připravíme rýži: do většího hrnce odměříme vodu, osolíme ji a přivedeme k varu. Rýži basmati odměříme a dobře promyjeme. V hrnci rozpustíme máslo, na něm rýži velmi krátce osmažíme. Hned do ní přimícháme plátky mandlí, kešu oříšky, nastrouhaný muškátový oříšek, skořici, pak rýži zalijeme vroucí vodou podle návodu na obalu. Vaříme ji přibližně 10 minut, scedíme ji a necháme řádně v sítu odkapat. Vidličkou ji občas načechráme. Z omytého koriandru setřepeme vodu, otrháme lístky, které drobně pokrájíme.

4

Na talíře servírujeme rýži s mandlemi, k ní nabereme kormu z lilků, kterou posypeme koriandrem. Dobrou chuť.

Poznámka

Zralé lilky mají na přechodu mezi fialovou barvou a zelenou stopkou světlou až bílou barvu. Koliandr můžeme nahradit čerstvou petrželovou natí.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept