Korma - indická omáčka z lilků - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Korma - indická omáčka z lilků
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 60497 |
Kategorie: | Rýže |
Ingredience
Korma | |
---|---|
3 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
0,5 kávová lžička | Kardamom |
0,5 kávová lžička | Kmín římský |
400 ml | Kokosové mléko |
0,5 kávová lžička | Kurkuma mletá |
3 ks | Lilek |
2 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
100 ml | Pyré rajčatové |
1 kávová lžička | Sůl |
100 ml | Voda pitná |
1,5 polévková lžíce | Zázvor celý |
Rýže | |
3 polévková lžíce | Koriandr čerstvý |
3 kávová lžička | Mandle plátky |
1,5 polévková lžíce | Máslo |
1 špetka | Muškátový oříšek |
2 polévková lžíce | Ořechy Kešu |
300 ml | Rýže basmati |
2 špetka | Skořice mletá |
1 kávová lžička | Sůl |
1,8 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 8g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 158,8mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 206,7mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 5,0mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Kardamom, Kmín římský, Voda pitná, Zázvor celý, Koriandr čerstvý, Muškátový oříšek, Ořechy Kešu, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pyré rajčatové, Rýže basmati mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Česnek, Kokosové mléko, Kurkuma mletá, Lilek, Olej slunečnicový, Sůl, Mandle plátky, Máslo, Skořice mletá, Sůl nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Korma - indická omáčka z lilků postup přípravy receptu:
1 | Očištěnou cibuli a česnek pokrájíme nadrobno. Zralé lilky omyjeme, odkrojíme stopky, rozkrájíme je plátky a ty pak na kostičky. Oloupaný zázvor (2.5cm) jemně nastrouháme. |
2 | Ve woku (nebo hluboké pánvi) si rozehřejeme olej, na něm orestujeme cibuli, česnek a zázvor. Přibližně po 5 minutách restování přimícháme 1/2 lžičky mleté kurkumy a 1/2 lžičky mletého kardamomu. Poté přilijeme hustou rajčatovou šťávu (nejlépe pyré) a kokosové mléko. Promícháme, odstavíme z plotny a směs rozmixujeme tyčovým mixérem. Pak pánev dáme znovu na vařič, do omáčky nasypeme pokrájené lilky, ochutíme solí a drceným římským kmínem. Pod poklicí lilky budeme pomalu dusit doměkka, přibližně 35-45 minut. Podle potřeby během dušení lilky podlijeme vodou (50-100ml) a občas směs promícháme. |
3 | Mezitím si připravíme rýži: do většího hrnce odměříme vodu, osolíme ji a přivedeme k varu. Rýži basmati odměříme a dobře promyjeme. V hrnci rozpustíme máslo, na něm rýži velmi krátce osmažíme. Hned do ní přimícháme plátky mandlí, kešu oříšky, nastrouhaný muškátový oříšek, skořici, pak rýži zalijeme vroucí vodou podle návodu na obalu. Vaříme ji přibližně 10 minut, scedíme ji a necháme řádně v sítu odkapat. Vidličkou ji občas načechráme. Z omytého koriandru setřepeme vodu, otrháme lístky, které drobně pokrájíme. |
4 | Na talíře servírujeme rýži s mandlemi, k ní nabereme kormu z lilků, kterou posypeme koriandrem. Dobrou chuť. |
Poznámka
Zralé lilky mají na přechodu mezi fialovou barvou a zelenou stopkou světlou až bílou barvu. Koliandr můžeme nahradit čerstvou petrželovou natí.