Čočka s kedlubnou a ředkvičkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 32 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Čočka s kedlubnou a ředkvičkami
Čočka s kedlubnou a ředkvičkami
Celkový čas: | 32 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 12 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 60541 |
Kategorie: | Studené saláty |
Ingredience
1 ks | Cibulka jarní |
1 ks | Kedlubna |
0,5 ks | Limetka |
1 polévková lžíce | Máslo |
2 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
2 špetka | Pepř černý mletý |
3 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
1 ks | Pórek |
3 ks | Ředkvička |
0,5 kávová lžička | Sůl |
Vařená čočka | |
---|---|
330 g | Čočka červená |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 66g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 781,9mg |
Vláknina | 24g |
Vitamín A | 98,7mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 28,1mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibulka jarní, Kedlubna, Limetka, Ředkvička, Čočka červená, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový extra panenský, Pepř černý mletý, Petržel kudrnka, Pórek mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Máslo, Sůl, Sůl nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Čočka s kedlubnou a ředkvičkami postup přípravy receptu:
1 | Červenou čočku propláchneme pod tekoucí vodou, dáme ji do hrnce, zalijeme ji přibližně 1 litrem vody a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a čočku vaříme 8 až 10 minut (maximálně). Ke konci vaření přimícháme do čočky sůl. Uvařenou čočku scedíme, propláchneme ji pod studenou vodou a necháme okapat. Pak ji dáme do mísy. |
2 | Očistíme o omyjeme mladou (střední) kedlubnu, ředkvičky, mladou jarní cibulku, mladý menší pórek a petrželku kudrnku. Pórek nakrájíme na tenké nudličky. V menší pánvi si rozpustíme máslo s olivovým olejem (1 lžíce) a na něm pórek zlehka orestujeme 1-2 minuty. Pak ho i s omastkem dáme k čočce. Kedlubnu a ředkvičky nakrájíme na nudličky, cibulku na kroužky, petrželové lístky posekáme nadrobno a vše přidáme k čočce. |
3 | Čočku dochutíme solí, čerstvě pomletým pepřem, promícháme ji s 2 lžícemi kvalitního olivového oleje a šťávou z limetky podle chuti. |
Poznámka
Sálát z červené čočky je výborný jako příloha k pečeným klobáskám.