Ořechová polenta se šalotkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Ořechová polenta se šalotkami
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | 0sonizna |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (98%) |
ID receptu: | 60553 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
2 polévková lžíce | Cukr moučka |
5 polévková lžíce | Olej olivový |
50 g | Ořechy vlašské |
125 g | Polenta instantní |
600 g | Šalotka |
1 kávová lžička | Sůl |
50 g | Sýr Parmezán |
500 ml | Víno portské |
500 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 28g |
---|---|
Cholesterol | 5,7mg |
Draslík | 459,3mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 1g |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 8,1mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Ořechy vlašské, Šalotka, Sýr Parmezán, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Polenta instantní, Víno portské mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Cukr moučka, Sůl nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Ořechová polenta se šalotkami postup přípravy receptu:
1 | Šalotky podle velikosti rozpůlíme nebo nakrájíme na čtvrtiny a osmažíme na 2 lžících olivového oleje. Přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Zalijeme portským vínem a vaříme 1,5 hodiny doměkka. |
2 | 500 ml horké vody se solí přivedeme k varu, snížíme teplotu a za stálého míchání vsypeme polentu. Vaříme asi 5 minut. Vmícháme sýr a strouhané ořechy. |
3 | Polentu rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ztuhnout. |
4 | Nakrájíme ji na kolečka nebo čtverečky a opečeme na zbylém olivovém oleji. |
5 | Podáváme s šalotkami. |
Poznámka
Možno využít jako předkrm nebo jako přílohu.