Domácí housky II - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Domácí housky II
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 60586 |
Kategorie: | Ostatní |
Ingredience
Těsto | |
---|---|
1 kávová lžička | Cukr krupice |
42 g | Droždí |
250 ml | Mléko polotučné |
600 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
150 ml | Olej rostlinný |
1 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
Na potření a posypání | |
1 polévková lžíce | Sůl hrubozrnná |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 835,6mg |
---|---|
Cholesterol | 76,1mg |
Draslík | 23,3mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 84,7mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 1,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Olej rostlinný, Vejce slepičí, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Droždí, Sůl, Sůl hrubozrnná nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Domácí housky II postup přípravy receptu:
1 | Do mísy rozdrobíme droždí, přidáme cukr, trochu vlažného mléka a trochu mouky. Vše smícháme a necháme vzejít kvásek. |
2 | Do vzešlého kvásku přidáme zbylé mléko a ostatní suroviny na těsto. Vypracujeme těsto, které necháme vykynout. |
3 | Vykynuté těsto na vále znovu propracujeme a rozdělíme na kousky o velikosti meruňky. Vytvarujeme kuličky, které urovnáme na plech vyložený pečicím papírem. Kuličky můžeme na povrchu nakrojit. Necháme kynout 20 minut. |
4 | Nakonec kuličky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme hrubou solí. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 20 minut. |
Poznámka
Housky můžeme posypat také kmínem nebo sezamem.
I když dělávám housky z jiného těsta, chtěla jsem vyzkoušet zase něco jiného. Jelikož jsem na vytvarování použila raznici ve tvaru větrníku, tak jsem už na povrchu nepotírala vejcem a nesypala solí. O trošku více soli jsem ale přidala do těsta. Poměry ingrediencí jsou přesné, těsto jsem připravovala v domácí pekárně. Moc dobře se s ním pracuje. Vytvořila jsem 16 housek, pokud budou o velikosti meruňky, jak se uvádí v postupu, tak jich bude více, cca 20. Tyto housky jsem použila s netučnou tvarohovou pomazánkou. Jinak palec nahoru.