Bábovka sváteční - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bábovka sváteční
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 60 minut |
Doba vaření: | 0 minut |
Autor: | brousek |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 6059 |
Kategorie: | Bábovky |
Ingredience
1 špetka | Citronová kůra |
180 g | Cukr krupice |
1 ks | Cukr vanilka |
1 kávová lžička | Kandované ovoce |
1 kávová lžička | Kypřicí prášek do pečiva |
190 g | Máslo čerstvé |
250 g | Mouka polohrubá |
1 špetka | Sůl |
3 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 65g |
---|---|
Cholesterol | 160,7mg |
Draslík | 118,1mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,3mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 35,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Cukr krupice, Kandované ovoce, Kypřicí prášek do pečiva, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mouka polohrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Bábovka sváteční postup přípravy receptu:
1 | Žloutky od bílků oddělíme a s polovinou cukru ušleháme bílky. Žloutky, zbylý cukr, vanilkový cukr, tuk, sůl a citronovou kůru ušleháme. |
2 | Přimícháme mouku s kypřícím práškem, kandované ovoce a vmícháme sníh. |
3 | Vymažeme a vysypeme formu a těsto do ní vlijeme. |
4 | Pečeme při 180 stupních 45 minut. |
Do těsta jsem přidávala cca 120 ml mléka, jinak by nebyl pravdivý bod 3, že se těsto do formy vlije.. Špetku soli jsem dala do bílků, sníh se vyšlehá lépe a cukr jsem pak zašlehávala po částech. Kandovaného ovoce může být o trochu více, může se třeba ubrat malinko cukru. Poslední dobou k pečení bábovek využívám formu z granitu, s kterou mám ty nejlepší zkušenosti i v plynové troubě. Vymazala jsem máslem a vysypala hrubou moukou. Bábovka je moc dobrá, ale pouze za předpokladu, že se přidá tekutina!
Zapomněla jsem napsat, že jsem dělala z množství na 8 porcí. Jinak se musí mléko přizpůsobit počtu porcí.