Jablečný koláč se smetanou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jablečný koláč se smetanou
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 50 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 60602 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
Na těsto | |
---|---|
1 kávová lžička | Kypřicí prášek do pečiva |
180 g | Máslo čerstvé |
2,5 polévková lžíce | Med včelí |
250 g | Mouka pšeničná hladká |
1 špetka | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
Na náplň | |
0,5 polévková lžíce | Citronová šťáva |
2,5 polévková lžíce | Cukr krupice |
1 polévková lžíce | Cukr vanilka |
6 ks | Jablka |
80 g | Mandle |
110 ml | Smetana na šlehání |
1 ks | Vaječný bílek slepičí |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 ks | Vejce slepičí |
Do formy | |
6 polévková lžíce | Hrách loupaný |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 45g |
---|---|
Cholesterol | 426,3mg |
Draslík | 316,8mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 562,8mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 9,5mg |
Vitamín E | 1,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 34,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Kypřicí prášek do pečiva, Med včelí, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná, Citronová šťáva, Cukr krupice, Jablka, Vaječný bílek slepičí, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Cukr vanilka, Hrách loupaný mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Sůl, Mandle, Smetana na šlehání nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Jablečný koláč se smetanou postup přípravy receptu:
1 | Troubu předehřejeme na 190 °C, 30 g másla rozpustíme a vytřeme jím dortovou formu. Oloupaná jablka zbavíme jádřinců, jablka nakrájíme na plátky a pokapeme citronovou šťávou. Mandle umeleme. Smetanu (odložíme 1 lžíci stranou) rozmícháme se 2 žloutky, vejci, vanilkou, cukrem a mletými mandlemi. |
2 | Ze surovin na těsto vypracujeme hladké těsto a necháme asi půl hodiny v chladničce. Poté z těsta oddělíme zhruba pětinu a odložíme. Zbylé těsto rozválíme, vyložíme jím vymazanou formu tak, abychom utvořili vyšší okraje. Dno promícháme vidličkou a ještě dáme na chvíli do chladu. |
3 | Dno těsta pokryjeme pečicím papírem, překryjeme hrachem a v předehřáté troubě pečeme asi 10 minut. |
4 | Z odloženého těsta vytvoříme proužky. |
5 | Po předpečení odstraníme hrách a papír. Okraje potřeme rozšlehaným bílkem, poklademe plátky jablek a zalijeme smetanou. Přes koláč šikmo do mřížky klademe proužky těsta, potřeme je odloženou smetanou rozmíchanou se žloutkem a dáme péct. Pečeme asi 20 minut, až těsto zrůžoví. |