Jarní plněné cibule s Balkánským sýrem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jarní plněné cibule s Balkánským sýrem
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 60637 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
450 ml | Bílé víno |
4 krajíc | chleba z pekárny |
8 ks | Cibule lahůdková |
2 polévková lžíce | Máslo |
700 ml | Slepičí bujón |
Sýrová nádivka | |
---|---|
120 g | Balkánský sýr |
4 stroužek | Česnek |
4 polévková lžíce | Cibule - nať |
6 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
0,3 kávová lžička | Pepř zelený mletý |
4 polévková lžíce | Petržel - nať |
3 ks | Rajčata |
160 g | Strouhanka |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 3g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 184,2mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 736,8mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 15,8mg |
Vitamín E | 4,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule - nať, Olej slunečnicový, Rajčata mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cibule lahůdková, Pepř zelený mletý, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Bílé víno, chleba z pekárny, Máslo, Slepičí bujón, Balkánský sýr, Česnek, Strouhanka nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Jarní plněné cibule s Balkánským sýrem postup přípravy receptu:
1 | Z větších jarních očištěných cibulí odkrojíme zelenou nať, kterou nakrájíme nadrobno a odložíme. |
2 | V kastrólku přivedeme k varu drůbeží bujón s bílým vínem. Cibulím odkrojíme spodky, podélně je rozkrojíme a vyjmeme středy tak, aby nám zbyly 2-3 vrstvy slupky, které poklademe do vroucího vývaru. Vaříme je 3-4 minuty, poté je sítem opatrně vyjmeme, necháme okapat a vychladnout. |
3 | Troubu předehřejeme na 180°C a zapékací misku vytřeme máslem. |
4 | Připravíme sýrovou nádivku: očištěné stroužky česneku utřeme, petrželovou nať promyjeme pod tekoucí vodou, vodu setřepeme a petržel pokrájíme nadrobno. Omytá a osušená (středně velká) rajčata rozkrojíme a nastrouháme na hrubším struhadle do misky. Přidáme k nim strouhanku, jemně nadrobený Balkánský sýr, pepř, petrželku, česnek, nať z cibulek a olej. Nádivku důkladně promícháme. Každou polovinu cibulek naplníme a pomocí prstů je zformujeme tak že nám utvoří trubičku. Poklademe je do zapékací misky, pokapeme olejem a podlijeme vývarem z cibulek. Cibule pečeme přibližně 40-45 minut dozlatova až zlatohněda. Během pečení, pokud bude třeba, cibule můžeme podlít zbylým vývarem. |
5 | Upečené cibulky servírujeme s čerstvým křupavým chlebem. |
Poznámka
Rada: když potřebujeme rajčata nastrouhat, slupku neloupeme, rajčata rozkrojíme a rozkrojenou stranou strouháme, až nám zůstane v prstech slupka. Ze zbylého vývaru si můžeme udělat výbornou cibulovou polévku s tvrdým sýrem.