Slaný koláč s medovou cibulí - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Slaný koláč s medovou cibulí
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 60639 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
50 g | Brusinky |
700 g | Cibule lahůdková |
60 g | Máslo |
3 polévková lžíce | Med včelí |
Na podsypání těsta | |
---|---|
3 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
Křehké těsto | |
0,5 kávová lžička | Kmín drcený |
125 g | Máslo |
200 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
0,5 kávová lžička | Sůl |
3 polévková lžíce | Sýr Eidam cihla 40% |
1 ks | Vejce slepičí |
4 kávová lžička | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 12g |
---|---|
Cholesterol | 67,6mg |
Draslík | 27,2mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 70,6mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,1mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Med včelí, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cibule lahůdková, Mouka pšeničná hladká T 650, Mouka pšeničná hladká T 650, Sýr Eidam cihla 40% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Brusinky, Máslo, Kmín drcený, Máslo, Sůl nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Slaný koláč s medovou cibulí postup přípravy receptu:
1 | Nejdříve si připravíme křehké těsto: do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme sůl a na plátky pokrájené máslo. Pomocí prstů těsto zpracujeme na drobenku. Pak přidáme drcený kmín, nastrouhaný tvrdý sýr, rozšlehané vejce a 2-4 lžičky studené vody. Těsto důkladně propracujeme. Pak ho na pomoučeném vále (asi 1.5 lžíce) rukama vyválíme, vytvarujeme do válečku, který zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice na 30-60 minut. |
2 | Mezitím si připravíme mladé menší lahůdkové cibule: z očištěných a omytých cibulí odkrojíme zelenou nať. Sušené brusinky omyjeme a necháme okapat. V pánvi rozpustíme máslo, přidáme med, celé cibule, brusinky a čerstvě pomletý pepř. Vše dobře promícháme a pomalu smažíme dozlatova přibližně 15 minut. |
3 | Troubu předehřejeme na 180°C. Ztuhnuté těsto dáme na pečící papír, který jsme trochu posypali hladkou moukou (1.5 lžíce). Těsto rozválíme na větší kruh o 3-4 cm větší, než je dortová forma. Dortovou formu pak vyložíme těstem i s pečícím papírem. Okraje těsta přitisneme po celém obvodu formy. Celé dno těsta pokryjeme osmaženou cibulí. Koláč pečeme přibližně 25 minut dozlatova při 180°C. Podáváme teplý. |
Poznámka
K cibulovému koláči se nejvíce hodí hlávkový salát se sladkokyselým nálevem.