Rizoto s cuketkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rizoto s cuketkou
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 60648 |
Kategorie: | Rizota |
Ingredience
1 ks | Cibule |
400 g | Cuketa |
100 g | Hrášek mražený |
50 g | Máslo |
2 špetka | Pepř bílý |
1 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
350 g | Rýže |
1 kávová lžička | Sůl |
6 polévková lžíce | Sýr Parmezán |
100 ml | Víno bílé |
200 ml | Vývar drůbeží |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 7g |
---|---|
Cholesterol | 12,2mg |
Draslík | 337,7mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 341,1mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 20,5mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Cuketa, Pepř bílý, Sýr Parmezán, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hrášek mražený, Petržel kudrnka, Vývar drůbeží mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Máslo, Rýže, Sůl nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Rizoto s cuketkou postup přípravy receptu:
1 | Omyté mladé cuketky rozkrojíme podélně na 4 části, pokrájíme je na tenké plátky a odložíme. Sýr nastrouháme na hoblinky. |
2 | Rýži dobře promyjeme a necháme v sítu okapat. Očištěnou cibuli pokrájíme nadrobno. |
3 | V hrnci rozehřejeme 50g másla, na něm zpěníme cibuli tak, aby byla ještě sklovitá. Přilijeme bílé víno, promícháme a při vyšší teplotě necháme víno odpařit. Pak hned za stálého míchání přisypeme rýži. Jakmile se obalí tukem, přelijeme ji 200ml vývaru. Za stálého míchání rýži vaříme pomaleji a když se vývar částečně odpaří a částečně vsákne do rýže, přilijeme ještě 150ml zbylého vývaru. Stále mícháme a postup s vývarem opakujeme do doby, až je rýže na zkus pevná, ne měkká. Nemusíme celý vývar spotřebovat, celkově rýži vaříme 15-18 minut. |
4 | Uvařenou rýži odstavíme z plotny, zamícháme do ní 30g másla, 2 lžíce nastrouhaného sýru, pak cuketky a zmražený zelený hrášek. Promícháme, dosolíme a opepříme podle chuti. Po chvilce, jen co hrášek povolí, můžeme dát rizoto na talíře, každou porci posypeme 1 lžicí sýru, ozdobíme několika lístky petrželky a podáváme. |
Poznámka
Cuketky do rizota by měly být mladé a křehké. Rýže je nejlepší italská.