Domácí majonéza z nového česneku - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 15 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Domácí majonéza z nového česneku
Celkový čas: | 15 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 0 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 60649 |
Ingredience
9 stroužek | Česnek |
1,5 kávová lžička | Citrónová šťáva |
2 špetka | Pepř bílý |
2 špetka | Sůl |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
300 g | Vegetol |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 807,8mg |
---|---|
Cholesterol | 277,7mg |
Draslík | 24,5mg |
Vláknina | 0,0mg |
Vitamín A | 324,5mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Česnek, Citrónová šťáva, Pepř bílý, Sůl, Vegetol nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Domácí majonéza z nového česneku postup přípravy receptu:
1 | Očistíme si stroužky nového česneku a širokým ostrým nožem je na prkénku rozmačkáme a utřeme na jemnou kaši. |
2 | Čerstvá vejce (nejlépe domácí) rozklepneme, pečlivě oddělíme bílky a žloutky. Žloutky dáme do šlehače, přidáme k nim sůl, čerstvě pomletý bílý pepř a utřený česnek. Směs rozšleháme, přidáme za stálého šlehání citrónovou šťávu a tenkým pramínkem přiléváme stále olej. Šleháme pomaleji, do doby až se hustá olejová směs změní v bělavou jemnou hmotu - majonézu. |
3 | Uchováváme ji v uzavřené sklenici v ledničce. |
Poznámka
Tuto lahodnou česnekovou majonézu podáváme k čersvým rajčatům, okurkám, rybám, bramborům, hranolkám, pečenému i vařenému masu apod.