Polévka ze zahrádky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Polévka ze zahrádky
Polévka ze zahrádky
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 60654 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
300 g | Brambory |
150 g | Celer bulvový |
2 polévková lžíce | Celer - nať |
2 ks | Česnek |
100 g | Fazolové lusky |
1 ks | Kedlubna |
1 kávová lžička | Kmín drcený |
120 g | Květák |
2 polévková lžíce | Libeček |
1,5 polévková lžíce | Máslo |
1,5 polévková lžíce | Mouka pšeničná hrubá |
250 g | Mrkev |
1 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
0,5 kávová lžička | Paprika červená |
2 špetka | Pepř bílý |
200 g | Petržel |
3 polévková lžíce | Petržel - nať |
250 g | Pórek |
1 ks | Rajčata |
1,5 kávová lžička | Sůl |
2,1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 16g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 502,8mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 236,4mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 32,3mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Celer bulvový, Kedlubna, Květák, Olej slunečnicový, Paprika červená, Rajčata, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Fazolové lusky, Libeček, Mouka pšeničná hrubá, Petržel - nať, Pórek mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Česnek, Kmín drcený, Máslo, Mrkev, Pepř bílý, Petržel, Sůl nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Polévka ze zahrádky postup přípravy receptu:
1 | Nejdříve si připravíme zeleninu, kterou očistíme (oloupeme, oškrábeme) a dobře omyjeme. Mrkev, petrželový kořen a pórek nakrájíme na kolečka, nové brambory, celer a kedlubnu nakrájíme na kostičky, fazolové mladé lusky pokrájíme na 2-3cm kousky, květák rozdělíme na malé růžičky. Větší rajče rozkrojíme na čtvrtky. |
2 | Ve větším hrnci rozehřejeme olej s máslem, na něm krátce (asi 2-3min.) orestujeme téměř dozlatova mrkev, celer a petržel s polovinou pokrájeného pórku. Hned nato zeleninu posypeme 1.5 lžice hrubé mouky, promícháme, přidáme červenou papriku, drcený kmín, znovu promícháme a vše zalijeme horkou vodou. Poté vložíme do vroucí vody všechnu zbylou zeleninu, snížíme teplotu a pomalu polévku pod poklicí vaříme 20 minut. Polévku osolíme a dáváme pozor, aby nevykypěla. |
3 | Mezitím omyjeme nať petržele, celeru a libeček. Vodu setřepeme, lístky z celeru a libečku otrháme. Pak bylinky pokrájíme nadrobno. Celerovou a libečkovou nať a zbytek pórku dáme do polévky přibližně 5-7 minut před dovařením. Když je polévka uvařená, podle chuti ji dosolíme, ochutíme bílým pepřem, nakonec do polévky zamícháme utřené stroužky česneku a petrželovou nať, necháme jen přejít varem, hrnec odstavíme a polévku můžeme servírovat. |
4 | Přeji dobrou chuť. |
Poznámka
Podle chuti můžeme do polévky místo soli dát lžičku Vegety nebo kostičku zeleninového bujónu.