Vopiška - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vopiška
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | M. Hamrova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 6066 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
1 stroužek | Česnek |
40 g | Cibule |
200 g | Kopřiva |
40 g | Máslo čerstvé |
2 dl | Mléko polotučné |
40 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 špetka | Muškátový oříšek |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
1 ks | Žemle tuková |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 5g |
---|---|
Cholesterol | 78,3mg |
Draslík | 206,6mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 1g |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,1mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 12,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Kopřiva, Muškátový oříšek, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Žemle tuková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vopiška postup přípravy receptu:
1 | Kopřivy propláchneme a krátce povaříme v osolené vodě. |
2 | Nakrájíme nadrobno cibuli a necháme zpěnit s rozmačkaným česnekem na sádle nebo másle, přisypeme mouku a osmažíme. Zalijeme vývarem z kopřiv, promícháme, osolíme, ochutíme strouhaným muškátovým oříškem a necháme přejít varem. |
3 | Do uvařené polévky vmícháme mléko nebo smetanu s rozšlehaným vejcem a již nevaříme. |
4 | Rozkrájíme na kostičky žemli a osmažíme na zbylém sádle. Dáme do talířů a přelíváme polévkou. |
Poznámka
Použijeme vršky z mladých kopřiv.