Pečené filety z amura s fenyklem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pečené filety z amura s fenyklem
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 60677 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
800 g | Amur bílý |
4 krajíc | chleba z pekárny |
1 ks | Cibule |
2 ks | Citrony |
2 ks | Fenykl |
1,5 kávová lžička | Kmín římský |
60 g | Máslo |
1 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
4 kávová lžička | Pepř 4 barev |
2 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
1,5 kávová lžička | Sůl |
1 l | Voda pitná |
1 kostka | Zeleninový bujón |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 14g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 150,0mg |
Vláknina | 17g |
Vitamín A | 25,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 42,2mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Citrony, Kmín římský, Olej slunečnicový, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pepř 4 barev, Petržel kudrnka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Amur bílý, chleba z pekárny, Fenykl, Máslo, Sůl, Zeleninový bujón nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Pečené filety z amura s fenyklem postup přípravy receptu:
1 | Vykostěné filety z amura (i s kůží) rozkrájíme na 4 díly. Omyté a osušené maso ze strany, kde je kůže nařízneme, pak každou stranu osolíme, opepříme a posypeme kmínem. Troubu předehřejeme na 165-170°C. |
2 | Z fenyklu odstraníme první listy a odkrojíme stopky (dřevnatá část), které jsou nahoře. Pak jej nakrájíme na čtvrtky. Očištěnou cibuli a jeden chemicky neošetřený citrón nakrájíme na plátky, které vložíme do vroucí vody. Přidáme zeleninový bujón (1 kostku) a po 3 minutách čtvrtky fenyklu. Vše krátce povaříme (přibližně 10-13 minut). Fenykl musí zůstat nedovařený. Pak fenykl scedíme a necháme okapat. |
3 | Druhý chemicky neošetřený citrón nakrájíme na plátky. Pekáč vytřeme máslem, filety poklademe kůží nahoru, mezi ně poklademe čtvrtky fenyklu. Takto připravenou rybu pokapeme olejem, pokryjeme tenkými plátky másla a dáme péct asi na 20 minut do trouby. Pečeme dozlatova. |
4 | Upečené filety poklademe na talíře s upečeným fenyklem. Ozdobíme je plátky citrónu, omytými lístky petrželky a hned horké podáváme s chlebem. |
Poznámka
Maso z amura je bílé, šťavnaté, až nasládlé a po tepelné úpravě se výborně odlupuje. Není cítit jako kapr. Doporučuji využívat v kuchyni hlavně kusy čerstvé nebo správně zamražené. (Jistota: ochranná ledová glazura totiž zajistí, aby se ryba tzv. nevymražovala - nevysušovala).