Kuře pečené s cibulí a fenyklem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kuře pečené s cibulí a fenyklem
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 60678 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
400 g | Brambory |
3 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
1 ks | Fenykl |
1,5 kávová lžička | Kmín celý |
1200 g | Kuře |
60 g | Máslo |
50 ml | Olej olivový |
0,5 kávová lžička | Pepř 4 barev |
2 ks | Rajčata |
2 kávová lžička | Sůl |
350 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 20g |
---|---|
Cholesterol | 225,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 787,5mg |
Vitamín B6 | 1,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 25,2mg |
Vitamín E | 1,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Cibule, Kmín celý, Kuře, Rajčata, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Pepř 4 barev mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Česnek, Fenykl, Máslo, Sůl nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Kuře pečené s cibulí a fenyklem postup přípravy receptu:
1 | Kuře (pokud možno z domácího chovu) omyjeme, osušíme a rozporcujeme na 8 kusů. Porce osolíme (1.5 lžičky), posypeme kmínem a pepřem. Porce vložíme do hlubokého pekáče, pokryjeme kousky másla (60g) a dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C. Pečeme přibližně 10-15 minut, až maso začne mít světlejší barvu, pak kuře podlijeme horkou vodou (200-250ml) a necháme zase péct bez zakrytí. |
2 | Mezitím očistíme a omyjeme zeleninu: brambory, fenykl, cibuli, rajčata a česnek. Česnek s cibulí pokrájíme na tenké plátky, ostatní zeleninu rozkrájíme na čtvrtky. V pánvi rozehřejeme olivový olej, na něm krátce osmažíme cibuli a fenykl do doby, až zesklovatí. Pak přidáme rajčata s česnekem a vše krátce orestujeme (asi 2-3 minuty). Vše promícháme a jakmile se z rajčat odpaří tekutina, celou směs vyklopíme ke kuřeti, pak přidáme brambory, které mírně osolíme (asi 1/2 lžičky), pekáč zakryjeme poklicí nebo alobalem a pečeme dalších 25 minut. Poté porce kuřete (pomocí kleští) položíme na zeleninu kůží nahoru, aby se upekly dozlatova. Pokud je potřeba, můžeme kuře podlít horkou vodou (asi 500-100mlml) Upečené kuře má mít zlatohnědou křupavou kůrku a zelenina by měla mít též zlatavou barvu. |
Poznámka
Ke kuřeti s fenyklem podáváme čerstvý chléb a bílé víno.