Jablkovo-hruškový koláč - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 130 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jablkovo-hruškový koláč
Celkový čas: | 130 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 60710 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
Na těsto | |
---|---|
40 g | Cukr krupice |
130 g | Máslo čerstvé |
220 g | Mouka pšeničná hladká |
3 polévková lžíce | Rum |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Na náplň | |
1 ks | Citron |
6 polévková lžíce | Džus hruškový |
1 špetka | Hřebíček |
6 ks | Hrušky |
2 ks | Jablka |
30 g | Pistácie |
0,3 kávová lžička | Skořice mletá |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 18g |
---|---|
Cholesterol | 87,7mg |
Draslík | 134,5mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 129,2mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,5mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 24,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Rum, Vaječný žloutek slepičí, Džus hruškový, Jablka, Pistácie mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Sůl, Citron, Hřebíček, Hrušky, Skořice mletá nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Jablkovo-hruškový koláč postup přípravy receptu:
1 | Dortovou formu vymažeme 30 g másla, péci budeme v troubě předehřáté na 190 °C. |
2 | Do mísy vložíme všechny přísady na těsto, odložíme 20 g mouky na posypání válu. Nejprve těsto zpracujeme pomocí hnětače, poté pracujeme na vále, dokud se těsto neleskne. Vypracované těsto zabalíme do fólie a necháme v chladničce zhruba půl hodiny odpočinout. |
3 | Jablka a 2 hrušky zbavíme jádřinců, oloupeme a nakrájíme na kousky. |
4 | Nakrájené ovoce vložíme do kastrolu, přidáme skořici, hřebíček, šťávu z citronu, hruškovou šťávu, promícháme a pod poklicí vaříme na mírném plameni do změknutí. Poté ještě asi čtvrt hodiny bez přikrytí. Vzniklou kaši necháme vychladnout. |
5 | Těsto vyválíme, vyložíme jím vymazanou formu tak, aby bylo vytažené do okrajů. Na těsto navrstvíme a uhladíme ovocnou kaši a pečeme v předehřáté troubě zhruba 20 minut. |
6 | V mezičase zbylé hrušky zbavíme jádřinců, oloupeme a nakrájíme na dílky. Pistácie hrubě nasekáme. |
7 | Koláč vyjmeme z trouby, ozdobně poklademe hruškami, posypeme pistáciemi a pečeme ještě asi 15 minut. |
8 | Před podáváním necháme koláč vychladnout. |