Obrácený koláč s hruškami a brusinkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Obrácený koláč s hruškami a brusinkami
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 60712 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
160 g | Brusinky |
1,5 kávová lžička | Citronová šťáva |
150 g | Cukr krupice |
3 ks | Hrušky |
1,5 kávová lžička | Kypřicí prášek do pečiva |
140 g | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Mléko plnotučné |
180 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce | Pomerančová kůra |
1 špetka | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 36g |
---|---|
Cholesterol | 110,0mg |
Draslík | 181,6mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 115,2mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 8,0mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 40,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brusinky, Citronová šťáva, Cukr krupice, Hrušky, Kypřicí prášek do pečiva, Pomerančová kůra, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Obrácený koláč s hruškami a brusinkami postup přípravy receptu:
1 | Dortovou formu vymažeme 20 g másla, koláč budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C. |
2 | Hrušky rozpůlíme, zbavíme jádřinců a oloupeme. Brusinky opláchneme a necháme okapat. |
3 | V silnostěnné pánvi na mírném plameni 50 g cukru s citronovou šťávou necháme zkaramelizovat do světlehněda. Karamel rozlijeme po dně formy. |
4 | Řeznou stranou dolů na karamel rozložíme hrušky a rovnoměrně posypeme brusinkami. |
5 | V míse utřeme zbylé změklé máslo se zbylým cukrem, přidáme ustrouhanou pomerančovou kůru, sůl a utřeme dohladka. Poté přimícháme mouku s kypřicím práškem a mlékem a vymícháme dohladka. |
6 | Těsto nalijeme na hrušky a pečeme v předehřáté troubě zhruba hodinu. Pokud by těsto začalo tmavnout, přikryjeme je pečicím papírem. |
7 | Upečený koláč necháme zchladnout, poté ho vyklopíme na mísu a podáváme ještě horký. |