Koláč z kdoulí - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Koláč z kdoulí
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 50 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 60718 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
Na těsto | |
---|---|
0,5 ks | Citrony |
60 g | Cukr krupice |
80 g | Máslo čerstvé |
150 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Sůl |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
Na náplň | |
30 g | Cukr krupice |
500 g | Kdoule |
100 g | Mandle plátky |
1 polévková lžíce | Med včelí |
130 ml | Mošt jablečný |
0,5 ks | Pomeranče |
1 kávová lžička | Skořice mletá |
150 g | Smetana kysaná |
2 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 24g |
---|---|
Cholesterol | 97,8mg |
Draslík | 235,1mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 168,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 27,8mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 16,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citrony, Cukr krupice, Sůl, Voda pitná, Cukr krupice, Med včelí, Pomeranče, Skořice mletá, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Kdoule, Mandle plátky, Mošt jablečný mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Smetana kysaná nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Koláč z kdoulí postup přípravy receptu:
1 | Koláč budeme péci v troubě předehřáté na 190 °C. |
2 | Z omytého citronu nastrouháme kůru a spolu s cukrem, solí, vodou a změklým máslem vypracujeme hladké těsto. Připraveným těstem vyložíme formu i s okraji a necháme vychladit. |
3 | V mezičase omyté kdoule nakrájíme na čtvrtky, oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na silnější plátky. Z pomeranče odkrojíme část kůry, šťávu vymačkáme. |
4 | Pomerančovou šťávu, mošt, kůru a cukr vložíme do kastrolu a přivedeme do varu, do vroucí směsi vložíme plátky kdoulí a pod přikrytím vaříme zhruba 5 minut. Poté kdoule slijeme a necháme okapat (šťávu odložíme). |
5 | Vychlazené těsto posypeme mandlemi a pečeme asi čtvrt hodiny. |
6 | V mezičase vychladlou šťávu z kdoulí rozšleháme s vejci a smetanou. |
7 | Zapečené těsto vyjmeme z trouby, poklademe kdoulemi, zalijeme smetanovou směsí a pečeme ještě zhruba půl hodiny při teplotě 170 °C. |
8 | Upečený koláč potřeme medem, který jsme smíchali se skořicí a ještě asi na 10 minut necháme v horké troubě. |
9 | Hotový koláč necháme vychladnout a podáváme. |