Koláč s pomeranči a smetanou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Koláč s pomeranči a smetanou
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 60729 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
Na těsto | |
---|---|
50 g | Cukr krupice |
1,5 kávová lžička | Kypřicí prášek do pečiva |
140 g | Máslo čerstvé |
250 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 ks | Vejce slepičí |
Na náplň | |
100 g | Cukr krupice |
3 ks | Pomeranče |
500 ml | Pomerančová šťáva |
200 ml | Smetana na šlehání |
2 ks | Vaječný žloutek sušený |
100 ml | Voda pitná |
8 plátek | Želatina bílá plátky |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 28g |
---|---|
Cholesterol | 80,1mg |
Draslík | 251,1mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 292,3mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 56,9mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 16,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Kypřicí prášek do pečiva, Vejce slepičí, Cukr krupice, Pomeranče, Pomerančová šťáva, Vaječný žloutek sušený, Voda pitná, Želatina bílá plátky mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Smetana na šlehání nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Koláč s pomeranči a smetanou postup přípravy receptu:
1 | Plech potřeme 20 g másla. Koláč budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C. |
2 | Zbylé změklé máslo utřeme s cukrem, poté přidáme ostatní suroviny na těsto a vypracujeme dohladka. Zpracované těsto rozválíme a přeneseme na plech. Těsto propícháme a pečeme v předehřáté troubě zhruba 15 minut. |
3 | V mezičase oloupeme pomeranče, rozdělíme je na dílky a odblaníme. Cukr utřeme se žloutky do krému. Plátky želatiny namočíme do vody. Z pomerančové šťávy 2 polévkové lžíce dáme vařit a vložíme do ní vymačkané želatinové plátky, už nevaříme! Necháme želatinu rozpustit. |
4 | Do krému vmícháme vychladlou želatinu a postupně pomerančovou šťávu. Dobře promícháme a necháme vychladnout v chladničce. Jakmile začne krém želírovat, přimícháme dobře ušlehanou smetanu. Necháme úplně ztuhnout. |
5 | Koláč vyjmeme z trouby a necháme úplně vychladnout. Kolem těsta utvoříme okraj z pruhu z pečicího papíru. Koláč poklademe dílky pomeranče, část si odložíme na ozdobu, navrstvíme želatinový krém a ozdobíme dílky pomeranče. |