Závin se švestkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 115 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Závin se švestkami
Celkový čas: | 115 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 65 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 60746 |
Kategorie: | Záviny, rolády |
Ingredience
Na těsto | |
---|---|
270 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
3 polévková lžíce | Olej rostlinný |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
125 ml | Voda pitná |
Na náplň | |
0,5 polévková lžíce | Citronová kůra |
75 g | Cukr třtinový |
2 ks | Cukr vanilka |
100 g | Ořechy lískové |
200 g | Smetana zakysaná 12% |
100 g | Strouhanka |
1 špetka | Sůl |
600 g | Švestky |
500 g | Tvaroh měkký - nízkotučný |
2 ks | Vejce slepičí |
Na zalití | |
25 g | Máslo čerstvé |
50 g | Med včelí |
250 ml | Mléko polotučné |
1 ks | Vejce slepičí |
Na potření | |
25 g | Máslo čerstvé |
Na vymazání | |
20 g | Máslo čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 52g |
---|---|
Cholesterol | 210,9mg |
Draslík | 423,2mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 623,6mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 11,3mg |
Vitamín E | 3,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 16,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Olej rostlinný, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná, Citronová kůra, Cukr třtinový, Ořechy lískové, Strouhanka, Sůl, Švestky, Tvaroh měkký - nízkotučný, Vejce slepičí, Med včelí, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Cukr vanilka, Smetana zakysaná 12%, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Máslo čerstvé, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Závin se švestkami postup přípravy receptu:
1 | Pekáč vymažeme máslem, závin budeme péci v troubě předehřáté na 190 °C. |
2 | V míse z 250 g mouky, vlažné vody, oleje, žloutku a soli vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do pergamenu, vložíme do nahřátého hrnce a necháme pod poklicí odpočinout. |
3 | Omyté a okapané švestky vypeckujeme a rozkrájíme na čtvrtiny, lískové oříšky umeleme a smícháme se strouhankou. Do této směsi vložíme švestky a obalíme v ní. |
4 | Na náplň žloutky zašleháme do tvarohu se smetanou, cukrem, vanilkou, solí a citronovou kůrou. Na závěr vmícháme pevný sníh z bílků. |
5 | Těsto vybalíme z pergamenu, rozdělíme na dvě poloviny a vyválíme dvě tenké placky. Placky potřeme tvarohovou náplní, poklademe švestkami a zavineme. |
6 | Záviny položíme do vymazaného pekáče a potřeme rozpuštěným máslem. |
7 | V mléce rozšleháme vejce a za stálého míchání v něm rozpustíme máslo a med. Tuto mléčnou směs nalijeme kolem závinů a dáme péct. Během pečení přeléváme mléčnou směsí z pekáče. |
8 | Po upečení necháme záviny vychladnout. |