Švýcarský ořechový dort - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Švýcarský ořechový dort
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 60774 |
Kategorie: | Pečené dorty |
Ingredience
Na těsto | |
---|---|
125 g | Cukr krupice |
125 g | Máslo čerstvé |
315 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
Na náplň | |
200 g | Cukr krupice |
20 g | Máslo čerstvé |
250 g | Ořechy vlašské |
60 g | Pistácie |
250 ml | Smetana na šlehání |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Na vymazání | |
20 g | Máslo čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 47g |
---|---|
Cholesterol | 101,7mg |
Draslík | 229,3mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 126,8mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,8mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 24,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Sůl, Vejce slepičí, Cukr krupice, Ořechy vlašské, Pistácie, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Máslo čerstvé, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Smetana na šlehání nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Švýcarský ořechový dort postup přípravy receptu:
1 | Dortovou formu vymažeme máslem, dort budeme péci v troubě předehřáté na teplotu 190 °C. |
2 | Ze všech přísad vypracujeme hladké těsto, zabalíme do fólie a necháme v chladničce alespoň hodinu odpočinout. |
3 | Vlašské ořechy a pistácie nahrubo posekáme. V silnostěnném kastrole rozpustíme máslo s cukrem na světle hnědý karamel, vmícháme smetanu. Do karamelové směsi přidáme ořechy a necháme přejít varem. Uvařenou směs vložíme do ledové lázně a za stálého míchání necháme vychladnout. |
4 | Z poloviny odpočinutého těsta vyválíme placku, vyložíme jím formu i s okraji. Těsto propícháme vidličkou a potřeme ořechovou náplní. Z druhé poloviny těsta odložíme kousek na ozdobení, zbylé těsto rozválíme na placku o průměru formy, položíme ho na náplň a přehrneme přes něj okraj spodního těsta. |
5 | Zbylé těsto rozválíme natenko, vykrájíme vykrajovátkem tvary a poklademe jimi povrch těsta. Na závěr těsto potřeme rozšlehaným žloutkem. Dort vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 40 minut. |
6 | Upečený dost necháme asi 25 minut chladnout ve formě, poté formu uvolníme, dort přesuneme na mřížku a necháme vychladnout. |