Čokoládovo-švestkový věnec - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Čokoládovo-švestkový věnec
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 60 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 60781 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
Na těsto | |
---|---|
120 g | Cukr krupice |
1 ks | Cukr vanilka |
2 polévková lžíce | Kakaový prášek Bio |
1,5 kávová lžička | Kypřicí prášek do pečiva |
60 g | Máslo čerstvé |
200 g | Mouka polohrubá |
1 špetka | Sůl |
170 g | Švestky sušené |
2 ks | Vejce slepičí |
170 ml | Voda pitná |
Na krém | |
1,5 polévková lžíce | Cukr moučka |
1 ks | Cukr vanilka |
3 polévková lžíce | Mléko plnotučné |
260 g | Sýr Ricotta |
Na formu | |
25 g | Máslo čerstvé |
Čokoládovo-švestkový věnec | |
0,5 polévková lžíce | Kakao - prášek |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 71g |
---|---|
Cholesterol | 121,2mg |
Draslík | 371,4mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 298,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,2mg |
Vitamín C | 0,2mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 36,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Kypřicí prášek do pečiva, Sůl, Švestky sušené, Vejce slepičí, Voda pitná, Sýr Ricotta, Kakao - prášek mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Cukr vanilka, Mléko plnotučné, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Kakaový prášek Bio, Cukr moučka nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Čokoládovo-švestkový věnec postup přípravy receptu:
1 | Dortovou formu ve tvaru věnce vymažeme máslem, dort budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C. |
2 | V misce zalijeme sušené švestky bez pecek vroucí vodou, přikryjeme a necháme alespoň půl hodiny nabobtnat. |
3 | V míse utřeme do pěny máslo s cukrem, přidáme vejce, vanilku a dobře rozšleháme, až se cukr rozpustí. |
4 | Vychladlé švestky i s vodou rozmixujeme a vzniklou kaši vmícháme do vaječné směsi. Postupně přimícháme mouku, v které jsme rozmíchali kakao, sůl a kypřicí prášek. Vzniklé těsto dáme do formy, povrch uhladíme a těsto pečeme v předehřáté troubě zhruba25 minut. Zda je věnec upečený, zjistíme vpíchnutím špejle. Nelepí-li se, je těsto upečené. |
5 | Poté vyjmeme z trouby a ve formě necháme asi 5 minut chladnout, poté vyjmeme z formy a na mřížce necháme zcela vychladnout. |
6 | Na krém propasírujeme ricottu a v míse ji ušleháme s cukrem, vanilkou a mlékem do hustého krému. |
7 | Krém upravíme na vršek vychladlého věnce, přes sítko poprášíme kakaem a podáváme. |