Recept

Bílý chřest s rychlou žloutkovo-citrónovou omáčkou

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 32 minut
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 12 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (55%)
ID receptu: 60787
Kategorie: Teplé předkrmy

Ingredience

Omáčka
2 polévková lžíce Citrónová šťáva
200 g Máslo čerstvé
2 špetka Pepř bílý
2 špetka Sůl
8 ks Vejce slepičí
Vařený chřest v páře
1 kg Chřest bílý
0,5 ks Citrony
3 kávová lžička Sůl
1 l Voda pitná
Na ozdobu
0,5 ks Citrony

Nutriční hodnoty jedné porce

30% Kalorie 590 kcal
Kilojoule 2 469kJ
4% Sacharidy 14 g
71% Tuky 53 g
44% Sodík 876 mg
37% Bílkoviny 21 g

Bílý chřest s rychlou žloutkovo-citrónovou omáčkou postup přípravy receptu:

1

Z čerstvých vajec pečlivě oddělíme žloutky a bílky zvlášť. Žloutky dáme do šlehače. Bílky si odložíme na jiné menu. V rendlíku při nižší teplotě rozpustíme máslo, do kterého zamícháme citrónovou šťávu. Jakmile začne mírně pěnit, rendlík odstavíme z plotny. Žloutky začneme šlehat a postupně k nim tenkým pramínkem přiléváme teplé citrónové máslo. Nesmí být horké, protože žloutky by se srazily. Když spotřebujeme všechno máslo, omáčka by měla být krásně hladká. Dochutíme ji solí a čerstvě pomletým bílým pepřem. Omytý a osušený citrón (chemicky neošetřený) nakrájíme na tenká kolečka, 4 kolečka si odložíme stranou.

2

Bílý omytý chřest oloupeme a odkrojíme z něj spodní dřevnaté části (asi 2-4cm). V hrnci se síťkou přivedeme k varu osolenou vodu, která bude dosahovat těsně pod síťku. Přidáme do ní ještě kolečka citrónu, na síťku vložíme oloupaný chřest a pod poklicí ho povaříme v páře 5-8 minut, podle síly stonků. Takto uvařený chřest by měl zůstat měkký, ale zároveň křehký. Uvařený chřest dáme do síta, přelijeme ho studenou vodou a necháme okapat.

3

Na talířích porce ještě teplého chřestu přelijeme omáčkou, ozdobíme zbylými kolečky citrónu a hned servírujeme.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept