Recept

Briošky s jahodami a máslovo-vanilkovým krémem

  • Francie
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 80 minut
Doba přípravy: 50 minut
Doba vaření: 30 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (55%)
ID receptu: 60897
Kategorie: Sladké pečivo

Ingredience

300 g Jahody zahradní
Brioškový koláč ze St. Tropez
80 g Cukr krupice
4 polévková lžíce Cukr krystal
2 kávová lžička Droždí sušené
1,5 polévková lžíce Máslo čerstvé
5 polévková lžíce Mléko plnotučné
2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
1 kávová lžička Sůl
6 ks Vejce slepičí
Máslovo-vanilkový krém
180 g Cukr krupice
25 g Maizena - kukuřičný škrob
2 polévková lžíce Mascarpone
200 g Máslo čerstvé
450 ml Mléko plnotučné
25 g Mouka pšeničná hladká T 650
50 ml Smetana 33% (šlehačka)
1 ks Vanilkový lusk
4 ks Vejce slepičí
2 dl Voda pitná
4 plátek Želatina bílá plátky

Nutriční hodnoty jedné porce

60% Kalorie 1,182 kcal
Kilojoule 4 944kJ
29% Sacharidy 106 g
99% Tuky 74 g
20% Sodík 409 mg
45% Bílkoviny 25 g

Briošky s jahodami a máslovo-vanilkovým krémem postup přípravy receptu:

1

Nejdříve upečeme brioškové koláče: do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme k ní cukr, sušené droždí, sůl a vše promícháme. V druhé míse vyšleháme 6 celých vajec s mlékem a rozpuštěným vlahým máslem. Poté obě směsi důkladně propracujeme vařečkou, těsto zakryjeme potravinářskou fólií a dáme ho kynout do chladničky na 2 hodiny. 2 plechy vyložíme pečícím papírem, který vytřeme máslem.

2

Z těsta na pomoučeném válu vytvoříme 4 malé bochníčky o průměru 15 - 18cm, položíme je na připravené plechy a necháme je ještě 15 minut kynout. Troubu si předehřejeme na 180°C. Vykynuté bochníčky potřeme rozšlehaným vejcem, každý posypeme hrubým krystalem a dáme na 20 - 25 minut péct. Upečené brioškové koláče mají zlatou barvu a necháme je vychladnout.

3

Připravíme krém: v rendlíku přivedeme k varu mléko se smetanou, jakmile se začne vařit, rendlík s mlékem odstavíme z plotny a vložíme do něj podélně rozpůlený vanilkový lusk. Necháme ho tam vyluhovat 20 minut. Pak lusk vyjmeme, vyškrábneme do mléka semínka a zamícháme. V misce zalijeme studenou vodou 4 plátky želatiny a necháme ji naboptnat. Čerstvá vejce rozklepneme a pečlivě oddělíme žloutky a bílky zvlášť. Bílky si odložíme a žloutky dáme do mísy. Přidáme k nim cukr a vyšleháme je do pěny. Pak k pěně přisypeme Maizenu a hladkou mouku. Důkladně vše smícháme, postupně přilijeme 1/3 ochuceného mléka, promícháme a směs vlijeme do rendlíku se zbylým mlékem. Znovu za stálého míchání směs pomalu přivedme k varu a povaříme jen 2 minuty. Pak ji odstavíme z plotny, necháme vychladnout asi 3 minuty, vmícháme na kousky pokrájené změklé máslo, vymačkané plátky želatiny a ponorným mixérem krém rozmixujeme dohladka. Rendlík s krémem vložíme na 15 minut do mrazáku. Čersvé omyté, osušené a odstopkované jahody ozdobně nakrájíme na klínky. Brioškové koláče podélně rozpůlíme širokým ostrým nožem. Do vychladlého krému zamícháme mascarpone a vše znovu rozmixujeme.

4

Všechny rozkrojené strany koláčů potřeme krémem, na polovinu spodních korpusů poklademe jahody a přiklopíme druhými polovinami korpusů. Takto připravené koláče vložíme do lednice na 2-3 hodiny, lépe se krájí.

5

Vychladlé briošky nakrájíme podle vlastní fantazie a podáváme.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept