Pusinkový dort s lesními jahodami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pusinkový dort s lesními jahodami
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 60898 |
Kategorie: | Pečené dorty |
Ingredience
2 polévková lžíce | Čokoláda 70% kakao |
800 g | Jahody lesní |
Šlehačka | |
---|---|
130 g | Cukr moučkový |
3 kávová lžička | Cukr vanilka |
1 l | Smetana 33% (šlehačka) |
Pusinkový korpus | |
260 g | Cukr krupice |
200 g | Mandle loupané |
130 g | Máslo čerstvé |
6 ks | Vejce slepičí |
Na vytření plechu | |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 88g |
---|---|
Cholesterol | 458,7mg |
Draslík | 79,0mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 282,5mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 28,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Cukr krupice, Vejce slepičí, Olej slunečnicový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Čokoláda 70% kakao, Jahody lesní, Cukr vanilka, Smetana 33% (šlehačka), Mandle loupané, Máslo čerstvé, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pusinkový dort s lesními jahodami postup přípravy receptu:
1 | Nejdříve si předehřejeme troubu na 120°C. Plech vytřeme nejdříve olejem, pak ho vyložíme vyložíme pečícím papírem, který potřeme rozpuštěným máslem. Oloupané mandle najemno rozmixujeme. Čerstvá vejce rozklepneme a pečlivě oddělíme bílky a žloutky zvlášť. Z bílků se 130g cukru vyšleháme tuhý sníh, ke kterému nasypeme moučku z manlí, dalších 130g cukru, promícháme a do vzniklé směsi postupně zamícháme rozpuštěné vlahé máslo a nakonec prosátou hladkou mouku. Těsto rovnoměrně rozetřeme na připravený plech, mělo by být 1cm vysoké. Budeme ho péct přibližně 50 minut. Když je těsto dorůžova upečené, položíme na něj pečící papír s mřížkou a korpus opatrně vyklopíme. Po vychladnutí rozkrojíme na 3 stejné díly. |
2 | Mezi dobou pečení korpusu omyjeme lesní jahody a na čisté utěrce je necháme osušit. Vychlazenou smetanu vyšleháme s moučkovým cukrem na tuhou šlehačku, ke konci šlehání přidáme vanilkový cukr. |
3 | Na servírovací tác nebo větší mísu položíme 1 plát upečeného korpusu. Potřeme ho 1/3 šlehačky, ozdobíme 1/3 jahod, přiklopíme druhým plátem korpusu a postup opakujeme. Třetí - poslední korpus též potřeme posledním dílem šlehačky, posypeme nastrouhanou čokoládou a dozdobíme zbylými jahodami. |
4 | Přeji dobrou chuť. |
Poznámka
Místo lesních voňavých jahod můžeme použít například jahody zahradní, borůvky, broskve, aj. - podle chuti a sezóny.