Domácí vanilkový extrakt - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 5 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Domácí vanilkový extrakt
Celkový čas: | 5 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 5 minut |
Doba vaření: | 0 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 60899 |
Kategorie: | Ostatní |
Ingredience
2 ks | Vanilkový lusk |
100 ml | Vodka |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 22,7mg |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 0,0mg |
Vláknina | 0,0mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Vodka mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Vanilkový lusk mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Domácí vanilkový extrakt postup přípravy receptu:
1 | Vanilkové lusky podélně rozřízneme ostrým nožem a dužinu roztáhneme. Jak budeme lusky rozřezávat, dáme pozor, aby konce lusků zůstaly spojené. (Můžeme i vyškrabat semínka.) |
2 | Lusky vložíme do menší čistě vymyté lahvičky s uzávěrem. Zalijeme je vodkou, lusky musí být zcela ponořené ve vodce. Pokud by byly dlouhé, můžeme je přepůlit. Lahvičku uzavřeme a uložíme na tmavé a chladné místo. Během jednoho týdne je potřeba směs denně protřepat, pak během měsíce 2x týdně. |
Poznámka
Už po prvním dni se vanilka začíná vyluhovat, ale ideální doba odležení před prvním použitím jsou přibližně 2 měsíce. Vanilkový extrakt se hodí do bábovek, třeného, piškotového těsta, při výrobě cukroví, šlehačky, pohárů, apod. Je výborný všude tam, kde bychom použily vanilku - vanilkový cukr. Většinou na provonění - dochucení pokrmů použijeme 1/2 - 1 kávové lžičky.