Jarní fazolačka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jarní fazolačka
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 60901 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
Polévka | |
---|---|
1 ks | Bobkový list |
3 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
500 g | Fazole bílé |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
3 l | Voda pitná |
Restované kopřivy | |
3 polévková lžíce | Kopřiva |
1 polévková lžíce | Olej olivový |
Na dochucení | |
2 špetka | Chilli koření mleté |
1,5 kávová lžička | Olej olivový extra panenský |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 64g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 32g |
Vitamín A | 103,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 5,5mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 10,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Česnek, Cibule, Fazole bílé, Sůl, Voda pitná, Kopřiva, Chilli koření mleté mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Olej olivový, Olej olivový extra panenský, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jarní fazolačka postup přípravy receptu:
1 | Den předem promyjeme bílé fazole a dáme je do 1l studené vody nabobtnat. |
2 | Druhý den očistíme 3 větší stroužky česneku a menší cibuli. Cibuli a 2 stroužky česneku nakrájíme nadrobno a v hrnci na rozpáleném oleji zpěníme. Zpěněnou cibuli s česnekem zalijeme studenou vodou (přibližně 1.5l), přidáme do ní scezenou namočenou fazoli, bobkový list, sůl a polévku přivedeme k varu. Pomalu pod poklicí fazole uvaříme doměkka. Vaříme 35-45 minut. Než se nám fazole uvaří, omyjeme mladé výhonky kopřivy, otrháme listy a pokrájíme je na proužky. V pánvi rozehřejeme olivový olej a kopřivy 2-3 minuty orestujeme. Omytou petrželovou nať pokrájíme nadrobno a odložíme ji do misky. |
3 | Z uvařených fazolí odebereme 1/2 i s vývarem a tu rozmixujeme na pyré. Pak ji vrátíme zpět do hrnce. Promícháme, vyjmeme bobkový list, přidáme orestované kopřivy, rozetřený stroužek česneku, polévku dosolíme a dochutíme 1-2 špetkami chilli. |
4 | Na talířích každou porci polévky ozdobíme petrželovou natí, pokapeme olivovým olejem a podáváme. |