Snadná bešamelová omáčka s vařeným květákem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Snadná bešamelová omáčka s vařeným květákem
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 60931 |
Kategorie: | Omáčky teplé |
Ingredience
1 ks | Květák |
1,5 kávová lžička | Sůl |
2 l | Voda pitná |
Bešamelová omáčka | |
---|---|
2 ks | Bobkový list |
100 g | Máslo čerstvé |
600 ml | Mléko plnotučné |
50 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Muškátový oříšek |
1 špetka | Pepř bílý |
2 polévková lžíce | Petržel nať sušená |
2 špetka | Sůl |
50 g | Sýr Parmezán |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 16g |
---|---|
Cholesterol | 53,5mg |
Draslík | 970,0mg |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 673,2mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 127,4mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 964,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Květák, Sůl, Voda pitná, Bobkový list, Muškátový oříšek, Pepř bílý, Sůl, Sýr Parmezán mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Petržel nať sušená mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Snadná bešamelová omáčka s vařeným květákem postup přípravy receptu:
1 | V hrnci přivedeme k varu přibližně 1.5 - 2 l vody se solí. Očištěný a omytý květák rozebereme na střední růžičky. Jakmile se voda začne vařit, květák dáme do vody a pomalu ho vaříme do poloměkka až měkka (podle chuti) přibližně 10 minut. Pak květák z vody vyjmeme, necháme okapat a odložíme do mísy, kterou zakryjeme poklicí. |
2 | Omyjeme petrželovou nať, drobně ji pokrájíme a odložíme. Parmezán jemně nastrouháme a též odložíme. V rendlíku rozehřejeme máslo. Přidáme k němu hladkou mouku a za stálého míchání ji osmažíme dozlatova. Pak hned přimícháme studené mléko, bílý pepř, sůl, bobkové listy a špetku muškátového oříšku. Stále mícháme a pomalu vaříme do zhoustnutí 10-15 minut. Omáčka by měla být tak hustá, že po zamíchání vařečkou zůstává "cestička". Poté omáčku odstavíme z plotny, odstraníme bobkové listy, přimícháme petrželovou nať, nastrouhaný sýr a podle chuti dosolíme. |
3 | Květákové růžičky dáme na talíře, přelijeme je bešamelem a hned servírujeme. |
Poznámka
K takto připravenému květáku se nejvíce hodí vařené brambory.