Domácí karamely - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 25 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Domácí karamely
Celkový čas: | 25 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 5 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 60982 |
Kategorie: | Bonbony, čokolády, karamely |
Ingredience
100 g | Čokoláda bílá |
300 g | Cukr krupice |
3 polévková lžíce | Med včelí |
250 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
5 polévková lžíce | Voda pitná |
Na potření pečicího papíru | |
---|---|
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 41g |
---|---|
Cholesterol | 32,0mg |
Draslík | 32,3mg |
Vláknina | 64,0mg |
Vitamín A | 3,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,1mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Čokoláda bílá, Cukr krupice, Med včelí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Smetana 33% (šlehačka), Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Domácí karamely postup přípravy receptu:
1 | Menší čtvercovou mísu vyložíme pečicím papírem, který jsme potřeli máslem (nebo olejem). |
2 | Do hrnce dáme cukr s medem, přilijeme 5 lžic vody a povaříme asi 4 minuty. |
3 | V jiném hrnci přivedeme k varu smetanu, vmícháme povařený světlý karamel a za stálého míchání vaříme 13-15 minut. Nakonec přidáme nalámanou bílou čokoládu a vše dobře promícháme. |
4 | Vzniklou hmotu vlijeme do připravené mísy s pečicím papírem a necháme ztuhnout. |
5 | Po ztuhnutí hmotu nakrájíme na menší kostičky - karamelky. |