Zapékané brambory se smetanou a kořenovou zeleninou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zapékané brambory se smetanou a kořenovou zeleninou
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 61034 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
800 g | Brambory |
1 ks | Kedlubna |
1 ks | Mrkev kořen |
1 ks | Petržel kořen |
Smetanová směs | |
---|---|
1 kávová lžička | Kmín drcený |
300 ml | Mléko plnotučné |
0,5 kávová lžička | Muškátový oříšek |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
200 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
2 kávová lžička | Sůl |
Na vytření a pokapání | |
1 stroužek | Česnek |
1,5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
150 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 31g |
---|---|
Cholesterol | 112,8mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 17g |
Vitamín A | 3g |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 81,1mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 484,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Kedlubna, Petržel kořen, Kmín drcený, Muškátový oříšek, Sůl, Česnek mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mrkev kořen, Mléko plnotučné, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka), Máslo čerstvé, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zapékané brambory se smetanou a kořenovou zeleninou postup přípravy receptu:
1 | Omyté brambory, mrkev, petržel a malou kedlubnu oloupeme a vše nakrájíme na tenké plátky. V kastrólu si smícháme 200ml smetany s 300ml mléka, směs ochutíme solí, čerstvě pomletým pepřem, drceným kmínem a muškátovým oříškem, poté ji přivedeme k varu, přidáme všechny plátky brambor s plátky zeleniny, promícháme a mírně vaříme 3-4 minuty. |
2 | Troubu předehřejeme na 180°C. Pekáček vytřeme rozpůleným očištěným stroužkem česneku, zbytek česneku utřeme a vmícháme do smetanových brambor. Pak pekáček vytřeme máslem, do něj rozložíme plátky brambor se zeleninou, pokapeme je 150ml smetany a dáme do trouby péct přibližně na 40 minut. Upečené brambory by měly mít po celém povrchu zlatou barvu a uvnitř by měly být měkké. |
3 | Horké brambory rozdělíme na porce a podáváme je jako samostatné jídlo nebo jako přílohu. |
Poznámka
Petržel můžeme nahradit pastinákem.