Recept

Zapékané brambory se smetanou a kořenovou zeleninou

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 60 minut
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (55%)
ID receptu: 61034
Kategorie: Brambory

Ingredience

800 g Brambory
1 ks Kedlubna
1 ks Mrkev kořen
1 ks Petržel kořen
Smetanová směs
1 kávová lžička Kmín drcený
300 ml Mléko plnotučné
0,5 kávová lžička Muškátový oříšek
0,5 kávová lžička Pepř černý mletý
200 ml Smetana 33% (šlehačka)
2 kávová lžička Sůl
Na vytření a pokapání
1 stroužek Česnek
1,5 polévková lžíce Máslo čerstvé
150 ml Smetana 33% (šlehačka)

Nutriční hodnoty jedné porce

28% Kalorie 551 kcal
Kilojoule 2 305kJ
11% Sacharidy 40 g
52% Tuky 39 g
23% Sodík 457 mg
21% Bílkoviny 12 g

Zapékané brambory se smetanou a kořenovou zeleninou postup přípravy receptu:

1

Omyté brambory, mrkev, petržel a malou kedlubnu oloupeme a vše nakrájíme na tenké plátky. V kastrólu si smícháme 200ml smetany s 300ml mléka, směs ochutíme solí, čerstvě pomletým pepřem, drceným kmínem a muškátovým oříškem, poté ji přivedeme k varu, přidáme všechny plátky brambor s plátky zeleniny, promícháme a mírně vaříme 3-4 minuty.

2

Troubu předehřejeme na 180°C. Pekáček vytřeme rozpůleným očištěným stroužkem česneku, zbytek česneku utřeme a vmícháme do smetanových brambor. Pak pekáček vytřeme máslem, do něj rozložíme plátky brambor se zeleninou, pokapeme je 150ml smetany a dáme do trouby péct přibližně na 40 minut. Upečené brambory by měly mít po celém povrchu zlatou barvu a uvnitř by měly být měkké.

3

Horké brambory rozdělíme na porce a podáváme je jako samostatné jídlo nebo jako přílohu.

Poznámka

Petržel můžeme nahradit pastinákem.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept