Rychlé chipsy s česnekem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 15 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rychlé chipsy s česnekem
Celkový čas: | 15 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 5 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 61035 |
Kategorie: | Jednohubky, Kanapky, Tapas |
Ingredience
200 g | Brambory |
1 stroužek | Česnek |
0,3 krajíc | Chléb konzumní |
2 dl | Olej rostlinný |
1 kávová lžička | Sůl mořská |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 13g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 423,0mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,2mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 12,2mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Česnek, Olej rostlinný mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chléb konzumní, Sůl mořská mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Rychlé chipsy s česnekem postup přípravy receptu:
1 | Dvě velké zdravé brambory (přibližně 150-200g) dobře kartáčkem očistíme pod tekoucí vodou, osušíme je a na plátkovacím struhadle z nich nakrájíme tenké plátky, které rozložíme na čistou utěrku a osušíme. |
2 | Malý očištěný stroužek česneku utřeme a v misce promícháme s mořskou solí. |
3 | 1/4 krajíčku chleba nakrájíme na kostičky. V hlubší pánvi nebo kastrólku rozehřejeme olej, kterého by mělo být tak 4-5 cm na výšku. Správnost rozehřátého oleje zjistíme tak, že do rozpáleného oleje vložíme několik kostiček chleba. Pokud během minuty chleba zhnědne, je to ta správná teplota na smažení. Do oleje vložíme plátky brambor, které osmažíme dozlatova. Děrovanou naběračkou usmažené chipsy vyjmeme, poklademe je na papírovou utěrku okapat. pak je hned horké vložíme do misky, posypeme je připravenou solí, zakryjeme je pokličkou a důkladně je protřepeme. Pak poklici odstaníme a hned můžeme chipsy podávat. Dobrou chuť. |
Poznámka
Nejlépe se hodí brambory typu C, které jsou vhodné především na přípravu bramborové kaše, bramborového těsta, na výrobu hranolků, placek a chipsů. Tyto brambory po vaření moučnatějí a rozsypávají se. Rychle se rozvaří. Místo česneku můžeme použít jen čistou mořskou sůl, nebo do soli přimícháme čerstvě pomletý pepř, papriku nebo sušené bylinky podle chuti. Zbylý olej už nepoužijeme.