Jarní bramborový salát s pažitkou a olejovou zálivkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jarní bramborový salát s pažitkou a olejovou zálivkou
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 61036 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
800 g | Brambory |
2 ks | Cibule lahůdková |
2 polévková lžíce | Pažitka |
1,5 l | Voda pitná |
Olejová zálivka | |
---|---|
0,5 kávová lžička | Cukr krupice |
100 ml | Masový vývar |
4 polévková lžíce | Ocet vinný |
50 ml | Olej Heliol jedlý |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
1 kávová lžička | Sůl mořská |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 26g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 857,5mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 261,2mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 26,3mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Pažitka, Voda pitná, Cukr krupice, Ocet vinný, Pepř bílý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cibule lahůdková, Masový vývar, Olej Heliol jedlý, Sůl mořská mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jarní bramborový salát s pažitkou a olejovou zálivkou postup přípravy receptu:
1 | Brambory dobře omyjeme, vložíme do hrnce, zalijeme vroucí vodou a vaříme je přibližně 20 minut doměkka. Pak vodu slijeme, brambory po mírném vychladnutí oloupeme a nakrájíme na tenké plátky 1.5-2mm silné. Očištěné a omyté jarní (lahůdkové) cibulky a pažitku pokrájíme nadrobno. V míse plátky brambor zlehka promícháme s cibulkou a pažitkou. |
2 | Do hrnečku si připravíme olejovou zálivku: 100ml horkého masového vývaru dobře promícháme s olejem, cukrem, solí, pepřem a vinným octem. Zálivku nalijeme na pokrájené brambory, promícháme a dáme na hodinu do chladničky. |
3 | Salát podáváme jako přílohu. |
Poznámka
Místo oleje můžeme použít kvalitní majonézu: 100ml horkého masového vývaru smícháme se solí, cukrem a pepřem. Takto připravený horký vývar promícháme s připravenými nakrájenými brambory s pažitkou a cibulkou. Když směs vychladne, přimícháme majonézu a salát dáme před podáváním na hodinu do chladničky.