Nejlepší žemlovka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Nejlepší žemlovka
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 61039 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
1 ks | Cukr vanilka |
1 hrst | Hrozinky |
5 ks | Jablka |
500 ml | Mléko polotučné |
1 kávová lžička | Skořice mletá |
20 plátek | Veka tuková |
Náplň | |
---|---|
1 ks | Cukr vanilka |
250 g | Tvaroh jemný |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Sníh | |
2 polévková lžíce | Cukr krupice |
2 ks | Vaječný bílek slepičí |
Na vymazání a vysypání | |
30 g | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Strouhanka |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 64g |
---|---|
Cholesterol | 206,6mg |
Draslík | 401,0mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 352,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 11,8mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Hrozinky, Jablka, Skořice mletá, Vaječný žloutek slepičí, Cukr krupice, Vaječný bílek slepičí, Strouhanka mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Mléko polotučné, Veka tuková, Cukr vanilka, Tvaroh jemný, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Nejlepší žemlovka postup přípravy receptu:
1 | Plátky veky namočíme do mléka (mléko můžeme trochu osladit) a polovinu plátků urovnáme do zapékací mísy vymazané máslem a vysypané strouhankou. |
2 | Tvaroh vyšleháme s vanilkovým cukrem a žloutky. Směs rozetřeme na veky v míse. |
3 | Na tvaroh rozprostřeme oloupaná, nahrubo nastrouhaná jablka. Posypeme vanilkovým cukrem, skořicí a rozinkami. Přikryjeme zbylými plátky veky a zalijeme zbylým oslazeným mlékem. |
4 | Žemlovku pečeme ve středně vyhřáté troubě 25-30 minut. Potom na povrch naneseme pevný sníh ušlehaný z bílků a cukru. Krátce zapečeme do zezlátnutí sněhu. |
Děkuji autorovi za tento vynikající recept na žemlovku. Po velké úrodě našich jablíček jsem přemýšlela jak je zpracovávat a tento recept je opravdu jednoduchý, levný a rychlý. Všem nám moc chutnal a určitě ho uďelám i příště. Dávám palec nahoru.
Nejlepší žemlovka kterou jsem jedl.