Šťouchané brambory s celerem a smetanou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Šťouchané brambory s celerem a smetanou
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 61063 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
800 g | Brambory |
250 g | Celer bulvový |
1 ks | Cibule |
0,5 kávová lžička | Kmín celý |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1,5 polévková lžíce | Pažitka |
2 špetka | Pepř bílý |
100 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1,5 kávová lžička | Sůl |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 30g |
---|---|
Cholesterol | 33,5mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 488,1mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 29,3mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 12,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Celer bulvový, Cibule, Kmín celý, Pažitka, Pepř bílý, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Šťouchané brambory s celerem a smetanou postup přípravy receptu:
1 | Oloupané a omyté brambory a celer pokrájíme na kostky, dáme je do hrnce, zalijeme vodou, přidáme sůl, kmín a vaříme je přibližně 15 - 20 minut doměkka. |
2 | Mezitím omyjeme pažitku, kterou nakrájíme nadrobno. Očištěnou cibuli pokrájíme též nadrobno a v pánvi na rozpuštěném másle (1 lžíce) ji zpěníme téměř dorůžova. |
3 | Z uvařených brambor s celerem slijeme vodu, přidáme k nim zpěněnou cibulku, čersté máslo, teplou smetanu a vše rozšťoucháme šťouchadlem na brambory. Podle chuti přidáme bílý pepř, pažitku, dochtíme solí, vše zlehka promícháme a hned podáváme. |
Poznámka
Tyto šťouchané brambory s celerem se nejvíce hodí k vařenému hovězímu masu nebo vařenému hovězímu jazyku. Celer by měl být uvnitř krásně bílý, jeho sezóna sběru je na začátku srpna až října.