Čekanka po italsku - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Čekanka po italsku
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 61118 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
6 ks | Čekanka |
1 špetka | Chilli koření mleté |
1 ks | Citrony |
90 g | Máslo čerstvé |
3 špetka | Pepř citronový |
3 polévková lžíce | Petržel - nať |
250 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
100 g | Špek |
3 polévková lžíce | Strouhanka |
3 špetka | Sůl bylinková |
100 g | Sýr Gran Moravia |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 10g |
---|---|
Cholesterol | 95,8mg |
Draslík | 228,0mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 44,1mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 27,0mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 25,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Čekanka, Chilli koření mleté, Citrony, Strouhanka mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Pepř citronový, Petržel - nať, Smetana 33% (šlehačka), Sůl bylinková, Sýr Gran Moravia mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Špek nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Čekanka po italsku postup přípravy receptu:
1 | Očištěné, omyté čekankové puky rozřízneme podélně na poloviny. Pekáč vytřeme máslem (40g), na něj poklademe čekanku řezy vzhůru. Z chemicky neošetřeného citrónu do misky nastrouháme kůru a šťávu vymačkáme do skleničky. Prorostlý špek pokrájíme na malé kostičky, z omyté petrželky setřepeme vodu a posekáme ji nadrobno. V míse promícháme čerstvou strouhanku se slaninou, petrželkou, nastrouhanou citrónovou kůrou, solí, pepřem, chilli a 1/2 nastrouhaného sýra. |
2 | Čekanku posypeme připravenou strouhankou, poklademe na ni plátky másla (50g), pokapeme citrónovou šťávou, pekáč zakryjeme poklicí nebo alobalem a dáme do předehřáté trouby na 190°C. Budeme ji péct 40 minut, poté pekáč vyjmeme, čekanku polijeme smetanou a vrátíme ji nazpět do trouby. Budeme ještě péct přibližně 15-20 minut, do doby, až bude mít zlatou kůrku. Upečenou čekanku rozdělíme na talíře a hned servírujeme. |
Poznámka
K upečené lahodné čekance se hodí čerstvé bílé pečivo nebo bílý chléb.