Hustá omáčka z dýně s anglickou slaninou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Hustá omáčka z dýně s anglickou slaninou
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 61121 |
Kategorie: | Omáčky teplé |
Ingredience
160 g | Anglická slanina |
1 ks | Bobkový list |
1 ks | Cibule |
500 g | Dýně Hokkaidó |
3 polévková lžíce | Olej olivový |
2 špetka | Pepř bílý |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
0,5 kávová lžička | Sůl |
400 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 14g |
---|---|
Cholesterol | 27,2mg |
Draslík | 136,8mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 23,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 5,7mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Bobkový list, Cibule, Pepř bílý, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Dýně Hokkaidó, Olej olivový, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Hustá omáčka z dýně s anglickou slaninou postup přípravy receptu:
1 | Malou omytou dýni rozpůlíme, vydlabeme semínka s vlákny, dýni oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Očištěnou cibuli a kvalitní prorostlou slaninu pokrájíme na kostičky. V kastrólu na olivovém oleji orestujeme slaninu dozlatova, pak ji z omastku vyjmeme a odložíme. Na tom samém omastku zpěníme cibuli, poté přidáme dýni, promícháme, přilijeme vodu, přidáme bobkový list, sůl a pod poklicí dýni dusíme doměkka přibližně 20 minut. Během dušení ji občas promícháme. |
2 | Mezitím si omyjeme petrželovou nať, drobně ji pokrájíme a odložíme stranou. |
3 | Z podušené dýně odstaníme bobkový list, přidáme k ní orestovanou slaninu a šťouchadlem na brambory dýni rozšťoucháme téměř dohladka. Vzniklou omáčku podle chuti dosolíme a opepříme. Podáváme ji posypanou petrželovou natí. |
Poznámka
Takto připravená omáčka je výborná k bramborovým nokům, špagetám a jiným těstovinám. Horké noky i špagety před politím dýňovou omáčkou posypeme nastrouhaným sýrem (parmazán, plísňový sýr, eidam..)