Musaka pro vegany - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Musaka pro vegany
Musaka pro vegany
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 61131 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
700 g | Brambory |
1 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
1 kávová lžička | Cukr třtinový |
1 špetka | Kmín drcený |
2 ks | Lilek |
1 polévková lžíce | Margarín |
1 špetka | Nové koření mleté |
5 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
4 polévková lžíce | Protlak rajčatový sterilovaný |
800 g | Rajčata loupaná celá |
1 špetka | Saturejka |
1 špetka | Skořice mletá |
50 g | Sójové plátky |
1 kávová lžička | Sůl |
150 g | Sýr ořechový |
500 ml | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 50g |
---|---|
Cholesterol | 2,3mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 21g |
Vitamín A | 134,6mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 34,5mg |
Vitamín E | 1,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Česnek, Cibule, Cukr třtinový, Kmín drcený, Lilek, Protlak rajčatový sterilovaný, Saturejka, Skořice mletá, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Margarín, Nové koření mleté, Olej olivový, Pepř černý mletý, Sójové plátky, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Rajčata loupaná celá, Sýr ořechový nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Musaka pro vegany postup přípravy receptu:
1 | Ve vývaru přivedeme k varu sójové plátky, odstavíme a necháme pod pokličkou 10 minut nabobtnat. |
2 | Ve větší pánvi rozehřejeme 2 lžíce olivového olej a opečeme na něm oloupané, na plátky nakrájené brambory. Vyjmeme na ubrousek a po okapání mírně osolíme. |
3 | Do pánve přidáme 2 lžíce oleje a opečeme ně něm na plátky nakrájený lilek. Stejně jako brambory necháme plátky okapat na ubrousku a osolíme je. |
4 | Sójové plátky slijeme v sítu a vymačkáme z nich přebytečnou tekutinu. |
5 | V pánvi rozehřejeme zbylý olej a necháme na něm zesklovatět nasekanou cibuli a česnek. Přidáme rajčatový protlak, cukr a necháme lehce zkaramelizovat. Přilijeme konzervovaná rajčata, přidáme sójové plátky a okořeníme skořicí, kmínem, novým kořením, saturejkou, podle chuti osolíme a opepříme. Omáčku zvolna povaříme asi 10 minut. |
6 | Zapékací mísu vymažeme margarínem a střídavě do ní vrstvíme brambory, omáčku a lilek. Vrchní vrstvu tvoří lilek, který posypeme nastrouhaným sýrem. |
7 | Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 40 minut, ihned podáváme. |