Šafránové rizoto s houbami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle videoreceptu. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Šafránové rizoto s houbami
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 61140 |
Kategorie: | Rizota |
Ingredience
300 g | Hříbky čerstvé |
6 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
150 g | Rajčata loupaná celá |
400 g | Rýže Basmati |
2 g | Šafrán |
2 ks | Šalotka |
100 g | Smetana sójová |
1 kávová lžička | Sůl |
100 ml | Víno bílé veganské |
1 l | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 64g |
---|---|
Cholesterol | 4,5mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 1g |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 25,9mg |
Vitamín E | 1,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Hříbky čerstvé, Šalotka, Smetana sójová, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Rýže Basmati, Šafrán, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Rajčata loupaná celá, Víno bílé veganské nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Šafránové rizoto s houbami postup přípravy receptu:
1 | V hrnci rozehřejeme polovinu olivového oleje a necháme na něm zesklovatět na kostičky nasekané šalotky. Přidáme rýži a za stálého míchání restujeme 3 minuty. Zalijeme vínem a když se tekutina téměř vstřebá, přilijeme naběračku teplého zeleninového vývaru. Proces opakujeme, dokud není rýže měkká (10 -15 minut). S poslední naběračkou vývaru přidáme do rýže šafrán. Asi 100ml vývaru ponecháme na další použití. |
2 | V pánvi rozehřejeme zbylý olej a opečeme na něm očištěné, na plátky nakrájené houby. Osolíme, opepříme a vyjmeme z pánve. Uchováme na teplém místě. |
3 | V pánvi zahřejeme sójovou smetanu se zbylými 100ml vývaru, vmícháme rajčata a vše povaříme 5 minut. |
4 | Rýži upravíme na talíře, přidáme rajčatovou smetanu a houby. Rizoto ozdobíme nasekanou petrželkou a ihned podáváme. |
Poznámka
Pokud není sezóna čerstvých hub, použijeme žampiony.