Bulky z žitné mouky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bulky z žitné mouky
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 61177 |
Ingredience
1 kávová lžička | Cukr krupice |
0,5 balení | Droždí sušené |
270 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
250 g | Mouka žitná bílá |
1 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
0,5 kávová lžička | Sůl |
300 ml | Voda pitná |
Na posypání | |
---|---|
0,5 polévková lžíce | Kmín celý |
1 polévková lžíce | Mák - semena |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 3g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 54,6mg |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 23,8mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,2mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí sušené, Olej slunečnicový, Sůl, Voda pitná, Kmín celý, Mák - semena mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Mouka žitná bílá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Bulky z žitné mouky postup přípravy receptu:
1 | Dva plechy vyložíme pečicím papírem, bulky budeme péci v troubě předehřáté na 210 °C. |
2 | V misce promícháme 250 ml vlažné vody s droždím a cukrem. Směs vlijeme do mísy, v níž jsme promíchali obě prosáté mouky (20 g mouky pšeničné odložíme na posypání válu) se solí a olejem. Těsto zpracujeme v hnětači, až se přestane lepit. Poté pod utěrkou necháme na teplém místě asi 40 minut kynout. |
3 | Vykynuté těsto zpracujeme na pomoučeném vále, vyválíme válec, z něj krájíme asi 12 – 14 kousků. Z každého utvoříme bulku (pokud by se těsto lepilo, posypeme si dlaně hladkou moukou) a položíme na plech. Mezi bulkami necháme prostor, aby se nespojily, ještě budou kynout. |
4 | Připravené bulky potřeme vodou, posypeme mákem a kmínem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě asi 60 minut kynout. |
5 | Vykynuté bulky pečeme v předehřáté troubě asi 20 – 25 minut do zlatova. Upečené necháme vychladnout na mřížce. |