Chlebová roláda - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Chlebová roláda
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 55 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 61183 |
Kategorie: | Záviny, rolády |
Ingredience
1 ks | Cibule červená |
0,5 kávová lžička | Cukr krupice |
42 g | Droždí |
1 polévková lžíce | Fenykl obecný |
30 g | Máslo čerstvé |
300 ml | Mléko polotučné |
250 g | Mouka celozrnná špaldová |
280 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
1 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
1 ks | Paprika červená |
1 ks | Paprika žlutá |
3 ks | Rajčata sušená sterilovaná |
1 kávová lžička | Sůl |
3 polévková lžíce | Sýr Parmezán |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 61g |
---|---|
Cholesterol | 22,6mg |
Draslík | 4g |
Vláknina | 35g |
Vitamín A | 3g |
Vitamín B6 | 0,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 276,6mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 16,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí, Fenykl obecný, Olej slunečnicový, Paprika červená, Paprika žlutá, Rajčata sušená sterilovaná, Sůl, Sýr Parmezán mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cibule červená, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka celozrnná špaldová, Mouka pšeničná hladká T 650, Olej olivový extra panenský mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Chlebová roláda postup přípravy receptu:
1 | Chlebíčkovou formu (30 cm) vytřeme slunečnicovým olejem, chléb budeme péci v troubě předehřáté na 220 °C. |
2 | V míse promícháme obě mouky (z hladké odložíme 30 g na vál), cukr, sůl a fenykl. Do mírně zahřátého mléka rozdrobíme droždí a rozmícháme. Drožďovou směs vlijeme do sypké směsi, přidáme změklé máslo a pomocí hnětače zpracujeme hladké těsto, které se lepí. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 40 minut. |
3 | Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a dalších asi 10 minut zpracováváme. Poté z těsta utvoříme bochánek, přikryjeme utěrkou a necháme ještě asi 60 minut kynout. |
4 | V mezičase rozpůlíme a očistíme papriky, dáme do trouby a pečeme při 210 °C, až se začnou tvořit puchýřky. Upečené papriky necháme vychladnout, sloupneme slupku a papriky nakrájíme na tenčí proužky. Naložená rajčata necháme okapat z oleje a nasekáme na drobno. Malou červenou cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na tenké nudličky. Parmazán nastrouháme. |
5 | Vykynuté těsto na vále prohněteme a rozválíme na placku, aby se po zavinutí vešla do formy. Placku poklademe rajčaty, paprikami a cibulí a posypeme parmazánem. Okraje placky necháme volné, aby směs při zavinování nevypadávala. Placku zavineme, konce přitiskneme a založíme pod roládu. Hotovou roládu vložíme do vymazané formy spojem dolů, přikryjeme utěrkou a necháme asi 30 minut dokynout. |
6 | Vykynutý chléb ostrým nožem po povrchu souběžně šikmo nařízneme, potřeme olivovým olejem a dáme péci do předehřáté trouby. Po 15 minutách teplotu snížíme na 190 °C a pečeme dalších asi 25 minut. Upečený chléb na poklep zní dutě. |
7 | Chléb necháme vychladnout na mřížce. |