Lotrinský koláč - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 130 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Lotrinský koláč
Celkový čas: | 130 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 61201 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
Na těsto | |
---|---|
4 polévková lžíce | Hrách loupaný |
140 g | Máslo čerstvé |
280 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
Na náplň | |
1 špetka | Muškátový oříšek |
1 špetka | Pepř černý mletý |
150 g | Smetana kysaná |
0,5 kávová lžička | Sůl |
200 g | Sýr Ementál (Primátor) |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
3 ks | Vejce slepičí |
150 g | Vepřový bok uzený |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 963,4mg |
---|---|
Cholesterol | 473,7mg |
Draslík | 215,0mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 428,2mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 42,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná, Muškátový oříšek, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hrách loupaný, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Sýr Ementál (Primátor), Vepřový bok uzený mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Smetana kysaná nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Lotrinský koláč postup přípravy receptu:
1 | Dortovou formu vytřeme 20 g másla, koláč budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C. |
2 | Do mísy prosejeme 250g mouky (zbylou mouku odložíme na posypání plechu), přidáme sůl, nakrájené máslo, sůl, ve vodě rozšlehaný žloutek a nejprve pomocí hnětače, poté rukama zpracujeme těsto. Z vypracovaného těsta utvoříme bochánek, zabalíme do fólie a necháme v chladničce asi 30 minut odpočívat. |
3 | Odpočinuté těsto na pomoučeném vále vyválíme na tenkou placku, kterou vyložíme dortovou formu. Těsto propícháme vidličkou, přikryjeme pečicím papírem a posypeme hrachem. Korpus pečeme v předehřáté troubě. Zhruba po 12 minutách odstraníme papír i hrách a pečeme ještě asi 45 minut. Upečený korpus necháme zchladnout. |
4 | V mezičase připravíme náplň. Plátky uzeného bůčku bez kůže nakrájíme na tenké proužky, ementál nastrouháme. V misce rozšleháme kysanou smetanu s vejci, žloutkem, kořením a solí. |
5 | Upečený korpus rovnoměrně poklademe šunkou a sýrem, zalijeme smetanovou směsí a pečeme asi 25 – 35 minut. Pokud by koláč moc hnědnul, přikryjeme ho alobalem. |
6 | Upečený koláč necháme jen velmi mírně zchladnout a podáváme. |