Koláč se smetanovým špenátem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Koláč se smetanovým špenátem
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 50 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 61258 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
Na těsto | |
---|---|
4 polévková lžíce | Hrách loupaný |
120 g | Máslo čerstvé |
230 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Na náplň | |
1 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
2 polévková lžíce | Mandle plátky |
1 špetka | Muškátový oříšek |
1 špetka | Pepř černý mletý |
100 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
100 g | Smetana kysaná |
600 g | Špenátový protlak mražený |
0,3 kávová lžička | Sůl |
60 g | Sýr Parmezán |
1 ks | Vaječný bílek slepičí |
3 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 13g |
---|---|
Cholesterol | 350,3mg |
Draslík | 592,3mg |
Vláknina | 17g |
Vitamín A | 19g |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 5,5mg |
Vitamín E | 6,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 38,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Česnek, Cibule, Muškátový oříšek, Sůl, Sýr Parmezán, Vaječný bílek slepičí, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hrách loupaný, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Mandle plátky, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka), Špenátový protlak mražený mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Smetana kysaná nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Koláč se smetanovým špenátem postup přípravy receptu:
1 | Dortovou formu vymažeme 20 g másla, koláč budeme péci v troubě předehřáté na 170°C. |
2 | Do mísy prosejeme 200 g mouky (zbylou odložíme na posypání válu), přidáme zbylé máslo, sůl a žloutek a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme asi 30 minut v chladničce. |
3 | V mezičase připravíme náplň. Rozmražený, nejlépe listový špenát necháme na sítu okapat a poté drobně pokrájíme. Oloupanou cibuli a česnek nakrájíme na drobno a promícháme s okapaným špenátem. V míse promícháme smetanovou zálivku z kysané i sladké smetany s rozšlehanými vejci, strouhaným parmazánem, solí a kořením. Odpočinuté těsto na pomoučeném vále rozválíme na placku a vyložíme jím formu. Těsto vidličkou propícháme, dno přikryjeme pečicím papírem a posypeme sušeným hrachem. V předehřáté troubě pečeme asi 12 minut. Poté odstraníme hrách i papír. Korpus potřeme rozšlehaným bílkem, do korpusu navrstvíme špenátovou náplň, uhladíme, zalijeme smetanovou zálivkou a povrch posypeme plátky mandlí. Koláč pečeme 30 – 35 minut. |
4 | Upečený koláč necháme lehce zchladnout a teplý podáváme. |