Domácí noky s omáčkou ze čtyř druhů sýrů - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Domácí noky s omáčkou ze čtyř druhů sýrů
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | Emanuele Ridi |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (16%) |
ID receptu: | 61396 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
Noky | |
---|---|
4 ks | Brambory |
100 g | Noe pšeničná mouka hladká |
1 ks | Vejce slepičí |
Omáčka | |
80 g | Gorgonzola sladká |
250 ml | Mléko plnotučné |
80 g | Sýr Ementál (Primátor) |
80 g | Sýr Fontina |
80 g | Sýr Parmezán |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 11g |
---|---|
Cholesterol | 214,9mg |
Draslík | 389,2mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 517,6mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 9,1mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 391,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Vejce slepičí, Sýr Fontina, Sýr Parmezán, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko plnotučné, Sýr Ementál (Primátor) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Noe pšeničná mouka hladká, Gorgonzola sladká nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Domácí noky s omáčkou ze čtyř druhů sýrů postup přípravy receptu:
1 | Moučné brambory uvaříme ve slupce, ještě teplé oloupeme a nastrouháme. Do brambor potom rozklepneme vejce, přidáme prosátou mouku a špetku soli. Rukama vypracujeme těsto a dokud se lepí, přisypáváme podle potřeby mouku. Těsto ale musí zůstat vláčné. |
2 | Z těsta vytvarujeme válečky o průměru asi 3cm, které ještě nakrájíme na malé válečky široké asi 3 cm. |
3 | Noky vhazujeme do hrnce s vroucí vodou a vaříme několik minut, dokud nevyplavou na povrch. Po uvaření je vyjmeme z hrnce. |
4 | Sýry nakrájíme na kostičky. Do misky vlijeme mléko, přidáme nakrájené sýry a necháme asi 15 minut stát. |
5 | Potom misku postavíme do horké vodní lázně, směs zvolna mícháme metličkou a rozpouštíme. Když vznikne hladký sýrový krém, vmícháme žloutek. |
6 | Do misek nalijeme sýrovou omáčku a na ní dáme vařené noky. Znovu přelijeme omáčkou a ihned podáváme. |
Poznámka
Noky nemusíme vařit hned, můžeme je zmrazit a spotřebovat do týdne. Množství mouky na těsto a množství mléka na omáčku upravíme podle potřeby.