Recept

Rychlý křehký koláč s dušenými jablky

  • Francie
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 77 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 47 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (55%)
ID receptu: 61399
Kategorie: Koláče

Ingredience

1 kávová lžička Citrónová šťáva
55 g Cukr moučkový
1 polévková lžíce Cukr skořicový
1 kg Jablka
40 g Máslo čerstvé
Těsto
1 kávová lžička Cukr moučkový
120 g Máslo čerstvé
175 g Mouka pšeničná hladká T 650
1 špetka Sůl
8 polévková lžíce Voda pitná
Na posypání válu a koláče
1 polévková lžíce Cukr moučka
2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650

Nutriční hodnoty jedné porce

27% Kalorie 526 kcal
Kilojoule 2 200kJ
19% Sacharidy 69 g
36% Tuky 27 g
2% Sodík 49 mg
9% Bílkoviny 5 g

Rychlý křehký koláč s dušenými jablky postup přípravy receptu:

1

Nejdříve si připravíme těsto: do mísy nasypeme hladkou mouku, kterou smícháme se špetkou soli a lžičkou cukru. Pak přidáme na kostičky pokrájené změklé máslo, vše dobře promícháme a nejlépe rukou těsto prohněteme. Postupně, podle kvality mouky budeme přidávat 4 až 8 lžic vlažné vody, až vypracujeme vláčné těsto, které se nesmí lepit. Těsto zformujeme do válečku nebo koule, zabalíme do potravinářské fólie a odložíme do lednice na 2 hodiny odpočinout.

2

Přibližně 30 minut před pečením předehřejeme troubu na 180°C. Omytá a osušená jablka oloupeme, rozčtvrtíme, zbavíme jadřince a každou čtvrtku jablka nakrájíme na 4 dílky. Pokrájená jablka v míse pokapeme citrónovou šťávou a prosypeme moučkovým cukrem.

3

V hlubší pánvi rozehřejeme máslo, jablka opatrně vyklopíme do pánve a pod poklicí je pomalu dusíme asi 10 minut - nesmí se rozvařit. Občas je opatrně promícháme a když mírně zhnědnou, odstavíme je z plotny, posypeme skořicovým cukrem a necháme je vychladnout.

4

Vyjmeme těsto z lednice a na pomoučeném vále ho rozválíme na placku o průměru přibližně 30 cm, kterou opatrně přeneseme na plech, vyložený pečícím papírem. Do středu těsta vyklopíme jablka a okraje těsta zahneme přes jablka směrem ke středu. Koláč pečeme dozlatova přibližně 35 minut.

5

Upečený koláč po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem, nakrájíme a podáváme.

Poznámka

Snažíme se použít tvrdší jablka. Okraj těsta, který budeme přehýbat, by měl být asi 5-6 cm.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept