Rychlý křehký koláč s dušenými jablky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 77 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rychlý křehký koláč s dušenými jablky
Celkový čas: | 77 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 47 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 61399 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
1 kávová lžička | Citrónová šťáva |
55 g | Cukr moučkový |
1 polévková lžíce | Cukr skořicový |
1 kg | Jablka |
40 g | Máslo čerstvé |
Těsto | |
---|---|
1 kávová lžička | Cukr moučkový |
120 g | Máslo čerstvé |
175 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Sůl |
8 polévková lžíce | Voda pitná |
Na posypání válu a koláče | |
1 polévková lžíce | Cukr moučka |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 43g |
---|---|
Cholesterol | 38,4mg |
Draslík | 215,3mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 108,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 9,2mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 36,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Jablka, Cukr moučkový, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr skořicový, Máslo čerstvé, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Citrónová šťáva, Cukr moučka nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Rychlý křehký koláč s dušenými jablky postup přípravy receptu:
1 | Nejdříve si připravíme těsto: do mísy nasypeme hladkou mouku, kterou smícháme se špetkou soli a lžičkou cukru. Pak přidáme na kostičky pokrájené změklé máslo, vše dobře promícháme a nejlépe rukou těsto prohněteme. Postupně, podle kvality mouky budeme přidávat 4 až 8 lžic vlažné vody, až vypracujeme vláčné těsto, které se nesmí lepit. Těsto zformujeme do válečku nebo koule, zabalíme do potravinářské fólie a odložíme do lednice na 2 hodiny odpočinout. |
2 | Přibližně 30 minut před pečením předehřejeme troubu na 180°C. Omytá a osušená jablka oloupeme, rozčtvrtíme, zbavíme jadřince a každou čtvrtku jablka nakrájíme na 4 dílky. Pokrájená jablka v míse pokapeme citrónovou šťávou a prosypeme moučkovým cukrem. |
3 | V hlubší pánvi rozehřejeme máslo, jablka opatrně vyklopíme do pánve a pod poklicí je pomalu dusíme asi 10 minut - nesmí se rozvařit. Občas je opatrně promícháme a když mírně zhnědnou, odstavíme je z plotny, posypeme skořicovým cukrem a necháme je vychladnout. |
4 | Vyjmeme těsto z lednice a na pomoučeném vále ho rozválíme na placku o průměru přibližně 30 cm, kterou opatrně přeneseme na plech, vyložený pečícím papírem. Do středu těsta vyklopíme jablka a okraje těsta zahneme přes jablka směrem ke středu. Koláč pečeme dozlatova přibližně 35 minut. |
5 | Upečený koláč po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem, nakrájíme a podáváme. |
Poznámka
Snažíme se použít tvrdší jablka. Okraj těsta, který budeme přehýbat, by měl být asi 5-6 cm.