Recept

Pikantní makový dort s citrónovou polevou

  • Francie
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 80 minut
Doba přípravy: 45 minut
Doba vaření: 35 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (52%)
ID receptu: 61420

Ingredience

Na ozdobu
300 g Jahody zahradní
2 ks Kiwi
Citrónový krém
2 polévková lžíce Citrónová kůra
60 ml Citrónová šťáva
50 g Cukr moučkový
40 g Maizena - kukuřičný škrob
310 g Mléko plnotučné
250 g Smetana 33% (šlehačka)
4 ks Vaječný žloutek slepičí
1 ks Vanilkový lusk
1 dl Voda pitná
3 plátek Želatina bílá plátky
Těsto
1 ks Citrony
200 g Cukr moučka
0,5 polévková lžíce Kypřící prášek do pečiva
175 ml Mléko plnotučné
185 g Mouka pšeničná hladká T 650
9 g Mák - semena
115 g Máslo čerstvé
1 špetka Sůl
3 ks Vaječný bílek slepičí
Na vytření formy
1 polévková lžíce Mouka polohrubá
1,5 polévková lžíce Máslo čerstvé
Sirup citrónový
50 ml Citrónová šťáva
3 polévková lžíce Cukr moučka
50 ml Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

25% Kalorie 495 kcal
Kilojoule 2 072kJ
11% Sacharidy 41 g
43% Tuky 32 g
3% Sodík 65 mg
18% Bílkoviny 10 g

Pikantní makový dort s citrónovou polevou postup přípravy receptu:

1

Připravíme si nejdříve citrónový krém: z omytých a osušených citrónů nastrouháme do misky kůru a štávu vymačkáme do skleničky. 3 plátky želatiny namočíme do vody.

2

V míse ručním šlehačem vyšleháme žloutky s cukrem do pěny. Postupně do pěny zašleháme Maizenu (kukuřičný škrob). Do hrnce nalijeme mléko. Vezmeme vanilkový lusk, podélně ho ostrým nožem rozkrojíme a semínka seškrábneme do mléka, které přivedeme k varu. Horké mléko budeme pomalu přidávat do vaječné pěny. Krém musíme stále míchat, aby se nesrazil. Poté krém vrátíme do hrnce a znovu, za stálého míchání, pomalu vaříme do zhoustnutí (minimálně 10 minut). Těsně před koncem vaření do krému přimícháme citrónovou kůru a šťávu. Hrnec s krémem odstavíme z plotny, přimícháme namočenou želatinu a mícháme do doby, až se celkem rozpustí. Krém necháme vychladnout.

3

Troubu si předehřejeme na 180°C. Omytý a osušený citrón jemně nastrouháme a šťávu vymačkáme. Dortovou formu vytřeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.

4

Na koláč si připravíme mísu, do ní prosejeme hladkou mouku s kypřícím práškem do pečiva, špetkou soli, moučkovým cukrem a mák. Suchou směs dobře promícháme. Vyšleháme si bílky. Do druhé mísy nalijeme mléko a zamícháme do něj vyšlehané tuhé bílky. Pak mléčnou směs přimícháme do sypké směsi, ještě do ní důkladně zamícháme citrónovou šťávu s citrónovou kůrou a rozpuštěné máslo. Těsto nalejeme do formy a dáme péct na 20 minut.

5

Mezitím si připravíme sirup: v kastrólku si přivedeme k varu vodu, do ní nasypeme moučkový cukr a přidáme citrónovou šťávu. Vaříme jen pár sekund, pak kastrólek se sirupem odstavíme z plotny a necháme vychladnout.

6

Nakonec omyjeme a očistíme jahody a kiwi oloupeme. Ovoce nakrájíme na plátky, které použijeme na ozdobu.

7

Upečený vychladlý korpus potřeme sirupem, korpus ve formě ozdobíme ovocem a přelejeme krémem. Dort dáme do lednice ztuhnout.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept