Pikantní makový dort s citrónovou polevou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pikantní makový dort s citrónovou polevou
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 61420 |
Kategorie: | Pečené dorty |
Ingredience
Na ozdobu | |
---|---|
300 g | Jahody zahradní |
2 ks | Kiwi |
Citrónový krém | |
2 polévková lžíce | Citrónová kůra |
60 ml | Citrónová šťáva |
50 g | Cukr moučkový |
40 g | Maizena - kukuřičný škrob |
310 g | Mléko plnotučné |
250 g | Smetana 33% (šlehačka) |
4 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 ks | Vanilkový lusk |
1 dl | Voda pitná |
3 plátek | Želatina bílá plátky |
Těsto | |
1 ks | Citrony |
200 g | Cukr moučka |
0,5 polévková lžíce | Kypřící prášek do pečiva |
9 g | Mák - semena |
115 g | Máslo čerstvé |
175 ml | Mléko plnotučné |
185 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Sůl |
3 ks | Vaječný bílek slepičí |
Na vytření formy | |
1,5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Mouka polohrubá |
Sirup citrónový | |
50 ml | Citrónová šťáva |
3 polévková lžíce | Cukr moučka |
50 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 19g |
---|---|
Cholesterol | 247,3mg |
Draslík | 187,2mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 224,6mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 50,2mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 397,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Jahody zahradní, Cukr moučkový, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná, Želatina bílá plátky, Citrony, Mák - semena, Sůl, Vaječný bílek slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kiwi, Maizena - kukuřičný škrob, Mléko plnotučné, Smetana 33% (šlehačka), Vanilkový lusk, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Máslo čerstvé, Mouka polohrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Citrónová kůra, Citrónová šťáva, Cukr moučka, Kypřící prášek do pečiva, Citrónová šťáva, Cukr moučka nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Pikantní makový dort s citrónovou polevou postup přípravy receptu:
1 | Připravíme si nejdříve citrónový krém: z omytých a osušených citrónů nastrouháme do misky kůru a štávu vymačkáme do skleničky. 3 plátky želatiny namočíme do vody. |
2 | V míse ručním šlehačem vyšleháme žloutky s cukrem do pěny. Postupně do pěny zašleháme Maizenu (kukuřičný škrob). Do hrnce nalijeme mléko. Vezmeme vanilkový lusk, podélně ho ostrým nožem rozkrojíme a semínka seškrábneme do mléka, které přivedeme k varu. Horké mléko budeme pomalu přidávat do vaječné pěny. Krém musíme stále míchat, aby se nesrazil. Poté krém vrátíme do hrnce a znovu, za stálého míchání, pomalu vaříme do zhoustnutí (minimálně 10 minut). Těsně před koncem vaření do krému přimícháme citrónovou kůru a šťávu. Hrnec s krémem odstavíme z plotny, přimícháme namočenou želatinu a mícháme do doby, až se celkem rozpustí. Krém necháme vychladnout. |
3 | Troubu si předehřejeme na 180°C. Omytý a osušený citrón jemně nastrouháme a šťávu vymačkáme. Dortovou formu vytřeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. |
4 | Na koláč si připravíme mísu, do ní prosejeme hladkou mouku s kypřícím práškem do pečiva, špetkou soli, moučkovým cukrem a mák. Suchou směs dobře promícháme. Vyšleháme si bílky. Do druhé mísy nalijeme mléko a zamícháme do něj vyšlehané tuhé bílky. Pak mléčnou směs přimícháme do sypké směsi, ještě do ní důkladně zamícháme citrónovou šťávu s citrónovou kůrou a rozpuštěné máslo. Těsto nalejeme do formy a dáme péct na 20 minut. |
5 | Mezitím si připravíme sirup: v kastrólku si přivedeme k varu vodu, do ní nasypeme moučkový cukr a přidáme citrónovou šťávu. Vaříme jen pár sekund, pak kastrólek se sirupem odstavíme z plotny a necháme vychladnout. |
6 | Nakonec omyjeme a očistíme jahody a kiwi oloupeme. Ovoce nakrájíme na plátky, které použijeme na ozdobu. |
7 | Upečený vychladlý korpus potřeme sirupem, korpus ve formě ozdobíme ovocem a přelejeme krémem. Dort dáme do lednice ztuhnout. |