Krůtí stehna dušená na víně - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 155 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Krůtí stehna dušená na víně
Celkový čas: | 155 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 130 minut |
Autor: | Roman Paulus |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (21%) |
ID receptu: | 61422 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
3 ks | Bobkový list |
100 g | Celer bulvový |
4 stroužek | Česnek |
100 g | Cibule |
0,5 polévková lžíce | Citronová kůra |
4 ks | Krůtí stehna |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
100 g | Mrkev kořen |
5 ks | Nové koření celé |
50 ml | Olej olivový |
5 ks | Pepř černý celý |
2 špetka | Pepř černý mletý |
100 g | Petržel kořen |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
0,5 polévková lžíce | Pomerančová kůra |
2 polévková lžíce | Protlak rajčatový sterilovaný |
2 ks | Rozmarýn čerstvý |
0,5 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Tymián čerstvý |
500 ml | Víno červené |
1 l | Vývar drůbeží |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 20g |
---|---|
Cholesterol | 183,5mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 16g |
Vitamín A | 4g |
Vitamín B6 | 1,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 86,8mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 18,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Česnek, Cibule, Citronová kůra, Krůtí stehna, Nové koření celé, Pepř černý celý, Petržel kořen, Pomerančová kůra, Protlak rajčatový sterilovaný, Rozmarýn čerstvý, Sůl, Tymián čerstvý, Víno červené mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen, Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Vývar drůbeží mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Krůtí stehna dušená na víně postup přípravy receptu:
1 | Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky, oloupanou cibuli a česnek nakrájíme na osminky. |
2 | Pomerančovou a citronovou kůru nastrouháme. |
3 | Petrželovou nať drobně nasekáme. |
4 | Změklé máslo rozmícháme s hladkou moukou. |
5 | Stehna opláchneme, vykostíme, zbavíme šlach a kůže (z toho připravíme vývar). Maso nakrájíme na větší kostky, osolíme, opepříme a na rozpáleném olivovém oleji ze všech stran osmažíme dozlatova. Poté maso přeložíme do mísy. |
6 | Ve výpeku opečeme kořenovou zeleninu, poté přidáme cibuli a česnek, restujeme. Po 10 minutách vmícháme rajčatový protlak, chvilku zarestujeme, vmícháme víno, přidáme koření, bylinky, pečlivě promícháme a provaříme. Do omáčky přidáme orestované maso a zalijeme vývarem tak, aby bylo maso ponořené. Pod poklicí chvíli vaříme, poté vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 1,5 hodiny. |
7 | Upečené maso vyjmeme, do omáčky zašleháme připravené máslo, přimícháme citronovou a pomerančovou kůru a asi 15 minut za častého míchání povaříme. Následně omáčku propasírujeme, přidáme maso a necháme přejít varem. |
8 | Před podáváním přidáme petrželovou nať. |